Състоянието на пилота се пази в непроницаема тайна от семейството.

...
Състоянието на пилота се пази в непроницаема тайна от семейството.
Коментари Харесай

Шумахер вече 10 години в кома

Състоянието на водача се пази в непроницаема загадка от фамилията. През годините недоброжелатели пробват да продадат на медиите здравното му досие и фотоси от вкъщи му. През 2019 година фамилията разкрива, че Шумахер се е подложил на лекуване със стволови кафези. Малко са имената в спортните среди, които провокират респект и благоговение като това на Михаел Шумахер.

Истинска легенда в моторните спортове и исполин в боксовете на Формула 1, Шумахер има седем шампионски трофеи във Формула 1 и голям брой върхове, а мнозина го считат за най-великия водач на всички времена.

На 29 декември 2013 година обаче животът му бързо и окончателно се трансформира след драматичен случай, който по това време наподобява грубо подигравателен.

Над 15 години Шумахер майсторски пилотира най-бързите и рискови коли на света. Прекратява кариерата си през 2012 година, когато е на 43 години. Едва година по-късно, до момента в който кара ски във френските Алпи, той пада и удря главата си съществено.

10 години по-късно Шумахер остава прикрит от хорските очи, а здравословното му положение е забулено в непроницаема загадка.
 
Пет дни преди 55-ия рожден ден на водача, " Дейли мейл " обобщава обстоятелствата, които дотук са съумели да се промъкнат през строго следения информативен балон.

В деня на случая седемкратният международен първенец отива на ски пистите с 14-годишния си наследник Мик. Те са на фамилна отмора година след пенсионирането на водача и нищо не предвещава жестоката покруса.

 

Михаел се спуска по известната писта Combe de Saulire и взема решение да излезе отвън пистата, навлизайки в дребен сектор сред пистите Chamois и Biche, който е посипан с дребни камъни. Някои от тях са затрупани от снега и не се виждат.

Освен триумфите си в мотоспорта, Шумахер е и предан, и много умел скиор. На негово име даже е кръстена писта в италианския курорт Мадона ди Кампильо, където Ferrari организираше годишния си зимен отдих.

Ските на Шумахер се закачат за един камък и той полита във въздуха. Когато се приземява удря главата си в различен камък. Каската му съумява да поеме огромна част от силата на удара, само че все пак се счупва. Счупен е и черепът на Михаел и мозъкът му е обиден.

Ски патрули и избавителен екип с хеликоптер идват на мястото на случая единствено за няколко минути. Очевидци настояват, че Шумахер е бил в схващане след случая, само че не е можел да дава отговор на въпроси и се е движел безредно.

Отчитайки сериозността на обстановката, избавителният екип бързо го обездвижва и го транспортира до близката болница в Мутие, където той идва в 11,53 ч. на 29 декември 2013 година

Оттам хеликоптер го транспортира до Университетския болничен център в Гренобъл, водещо здравно заведение, оборудвано със профилирано поделение по неврохирургия. Михаел Шумахер е подложен на две животоспасяващи интервенции за понижаване на налягането върху мозъка.

По-късно следствие открива, че пострадванията щяха да бъдат съдбовни, в случай че водачът не беше носил каска. Става ясно обаче, че той има остаряла контузия на главата и врата от случай с мотор през 2009 година

Няколко часа след първата интервенция анестезиологът Жан-Франсоа Пайен споделя, че Шумахер се " бори за живота си ", само че обстановката е " доста сериозна ". " Не можем да кажем по кое време ще се възвърне ", споделя той.

Болницата се охранява съществено, като единствено доверени лица могат да посещават Шумахер.

Съпругата му Корина, щерка му Джина-Мари и синът му Мик са до леглото му, а по-късно към тях се причислява близкият другар на фамилията и някогашен началник на тима на Ferrari Жан Тод.

Към медицинския екип се причислява професор Жерар Сейлант, специалист по мозъчни и гръбначни контузии и непосредствен другар на Шумахер, който прави втора интервенция на хематом в лявата част на мозъка му.

Напук на всички шансове водачът оцелява и при двете интервенции, само че остава в сериозно положение в продължение на няколко седмици.

До април 2014 година Шумахер е извеждан последователно от медикаментозната кома - развой, който завършва през юни 2014 година След това той отпътува за университетската болница в Лозана за продължителна рехабилитация, а през септември напуща лечебното заведение и се реалокира в фамилния дом в Гланд, Швейцария, на брега на Женевското езеро.

През 2018 година стартират да циркулират клюки, че водачът е скрито изместен на испанския остров Майорка, в частно имение. Две години по-късно някогашната брачна половинка на Флавио Бриагоре (б.р. - някогашен началник на Шумахер в Бенетон) Елизабета Грегорачи също прави сходни изказвания.

Тя взе участие в италианската версия на риалити шоуто " Биг брат ", където споделя, че Шумахер не може да приказва, само че поддържа връзка с очите си.

" Преместиха се в Испания и брачната половинка му е основала болница в тази къща. Само трима души могат да го посещават и аз знам кои са те ", споделя още тя.

Семейството на водача, както и неговият управител, отхвърлят тези изказвания. Към днешна дата се счита, че той още е в фамилното имение в Швейцария.

След случая с Шумахер по света има вълна от поддръжка за него, само че брачната половинка му Корина, с която са женени от 1995 година, пази в цялостна загадка положението му.

Тайната се съблюдава прецизно от околните, приятелите и по-широкото обграждане на Шумахер, които считат, че състезателят и най-близките му родственици заслужават усамотение, с цел да запазят достолепието му.

Достъпът до леглото на Шумахер е позволен единствено на няколко доверени лица, като се съблюдават строги протоколи за сигурност, които неизбежно породиха редица клюки за положението на Шумахер.

Мениджърката на водача Сабине Кем споделя, че няколко дни след случая е имало няколко опита на публицисти да се доберат до потърпевшия Шумахер.

При един подобен опит публицист, преоблечен като духовник, се опитал да получи достъп до болничната стая на Шумахер под предлог да даде благословия на потърпевшия играч.

" Не съм си представяла, че може да се случи сходно нещо ", споделя тогава Кем пред " Ди Велт ".

Шест месеца по-късно са откраднати документи за здравното положение на първенеца. Твърди се, че кражбата е осъществена от шефа на компанията за избавяне с хеликоптер, която го трансферира от френска болница в Швейцария шест месеца след злополуката. Той се опитал да продаде документите на няколко европейски медии за 50 000 евро.

Френските управляващи наблюдават IP адреса на компютъра, употребен за кражбата, до Rega, главният оператор на въздушни коли за спешна помощ в Швейцария. По това време компанията признава, че е получила здравно досие, което да подкрепи преместването на Шумахер, само че изрично отхвърля да е забъркана в кражбата.

Разследващи от Франция и Швейцария съумяват да проследят хипотетичната кражба до ръководителя на въздушната избавителна работа, който неотложно е задържан в Цюрих.

Но на идната заран, часове преди да бъде изправен пред съда, служителите на реда намират безжизненото тяло на мъжа в килията му.

Властите не оповестяват името, възрастта или националността на мъжа. Но прокуратурата в Цюрих съобщи тогава, че той е работил самичък и че няма индикации, че е бил душевен неустойчив или податлив към самоубийство.

" Нямаме думи и сме надълбоко шокирани ", сподели тогава мениджърката Кем и добави, че всяко издание на " явно откраднатото " здравно досие ще докара до правосъдно гонене. Документите по този начин и не виждат бял свят.

Една година по-късно фамилията едвам съумява да избегне ново пагубно приключване на информация.

" Приятел ", чието име се пази в загадка, получава достъп до дома на Шумахер и съумява да направи фотография, която разпраща до европейски медии. Обявява цена на фотографията от 1 млн. евро.

Германските управляващи се намесват бързо и афишират, че фотографията и опитът за продажбата ѝ съставляват " нарушаване на неприкосновеността на персоналния живот " на водача.

Снимката, също като медицинските документи, по този начин и не се появява на бял свят, а до ден сегашен няма фотоси на Шумахер, направени след случая.

По-рано през 2023 година немско списание постави на първа страница фотография на водача от Формула 1, потвърждавайки, че е получило първото изявление с Шумахер след случая му през декември 2013 година

Веднага изникват въпроси по какъв начин медията е взела изявление от Шумахер, имайки поради положението му и фамилията му, което ревниво пази персоналния му живот.

В публикацията, в която няма заглавие, Шумахер е представен да споделя, че животът му се е " трансформирал изцяло " след случая.

" Това беше ужасяващ миг за брачната половинка ми, децата ми и цялото семейство ", прибавя водачът в изявлението.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР