Състоянието на косата създава първите и най-важни впечатления, които правим

...
Състоянието на косата създава първите и най-важни впечатления, които правим
Коментари Харесай

5 есенциални витамини за коса

Състоянието на косата основава първите и най-важни усещания, които вършим на близките, а и те на нас. Редица фактори повлияват положението на косата ни, измежду които възрастта, хормоналният баланс, генетичните заложби, хранителният режим. Затова красивата коса е освен физическа даденост, само че и белег за положително здраве.

Както всяка част на тялото ни, и косата се нуждае от характерни хранителни субстанции за поддържане на положителното си положение и функционалности. Така дефицитът на редица нутриенти в хранителния ни режим може да окаже отрицателен резултат върху типа й или да предизвика косопад (алопеция). Кои обаче са витамините, които оказват най-благоприятно въздействие върху растежа и гъстотата на косата?

Витамин А – всяка клетка на тялото ни се нуждае от витамин А за естествения си напредък и разделяне. Особено отчетлива е тази потребност за косата – най-бързо растящата конструкция на човешкото тяло. Витамин А подкрепя и секреторните функционалности на жлезистите кафези на скалпа, които образуват така наречен себум , придаващ естествения искра на косата. Витамини от група B – и най-много витамин B7 (биотин). Ролята му върху положението на косата е сложна. Биотинът усъвършенства еластичността на косъма, понижава чупливостта му и го защищава от пресушаване. В допълнение витамин В7 взе участие в образуванеот на кератин – главният белтъчен съставен елемент на косата. Дефицитът на витамин В7 се асоциира с нараснал косопад и при двата пола. Витамин С – като мощен антиоксидант, той обезврежда свободните радикали, които са главен зложелател на косата. Приемът на задоволително количество витамин С подсигурява обикновено растяща и предпазена от прибързано стареене коса. В допълнение витамин С подсигурява абсорбцията на желязо, належащо за растежа на косата, и усъвършенства синтезата на колаген – значим систематичен белтък на косъма.

Свързани публикации.. Няколко секрети за красива коса 0 Повече витамини против пърхот 0 5 аргументи за косопад 0

Витамин D – ниските равнища на витамин D също се асоциират с нараснал косопад и с оплешивяването и при мъже, и при дами. Позитивната му роля за здравето на косата се състои в подпомагането построяването на космените фоликули по скалпа и останалите окосмени зони на главата. Витамин Е – той има антиоксидантни свойства, по-мощни даже от тези на витамин С. Скорошно изследване демонстрира, че при хора с косопад повишението приема на витамин Е може да докара до 35% растеж в растежа на косата. Витамин Е повлиява положително и секрецията на половите хормони, които са съществени регулатори на положението на косата и при двата пола.

Проблемите с косата са неизбежно следствие от възрастта и отрицателното въздействие на някои фактори на средата. Има обаче доста способи, с които да противодействаме на тези фактори и да подсигурим положителното положение на косата си. Редовният банкет на посочените витамини е водещият измежду тях и е по силите на всеки. Дали с най-благоприятен хранителен режим, или след спомагателен банкет под формата на добавки към храната, тези витамини ще подобрят положението на косата при всеки човек. Нужно е само време за реализиране на оптимални резултати.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР