Състоянието на енергетиката ни е катастрофално. От края на миналата

...
Състоянието на енергетиката ни е катастрофално. От края на миналата
Коментари Харесай

Румен Петков: Енергийната сигурност на България е била под голям риск. ТЕЦ „Марица 3“ е спряла работа, без да уведоми правителството

Състоянието на енергетиката ни е пагубно. От края на предходната година фондът „ Сигурност на енергийната система “ на два пъти уведомява документално КЕВР и Министерството на енергетиката, не просто за отрицателни трендове, а за пагубното финансово положение на фонда вследствие на което, той не може да обслужва отговорностите си към нашите компании включително и към НЕК. Това в действителност е фондът, който се занимава с продажбата на квоти за излъчвания от парникови газове. Постъпленията в него от предходната година фрапантно понижават и ръководството на фонда ги дефинира като пагубни. Това разгласи пред медиите в Плевен ръководителят на АБВ Румен Петков.

Петков разкри и събитие, случило се в една от двете американски ТЕЦ-а. На „ Марица 3 “, едната от двете американски централи, й изтече контракта предходната седмица, подписан на времето от Иван Костов. Договор, с който ние се задължихме да купуваме електрическата сила от Топлоелектрическа централа „ Марица 1 “ и „ Марица 3 “ при извънредно високи цени. И се задължихме да им плащаме нездравословните излъчвания. Т.е. един удар върху „ Марица 2 “ и върху всички останали български въглищни централи, който на практика ги прави неконкурентоспособни. След приключването на този контракт, „ Марица 3 “ трябваше да стартира сама да си заплаща нездравословните излъчвания и да продава своят ток на енергийната борса. Понеже за тях това явно не е преференциално, те просто стопираха работа. В „ Марица 3 “ работят 400 индивида, само че уговорките на „ Марица 3 “ към реализирането на енергийната сигурност на България са огромни. Същата нощ в която „ Марица 3 “ спря работа, без авансово да е уведомила българското държавно управление и държавните институции, министерството на енергетиката принуди управлението на държавната „ Марица 2 “ неотложно да вкара в употреба в допълнение един от реакторите, които бяха спрени.

Според способени източници, към този стадий е имало срив в енергийната сигурност, само че с извънредно незабавната професионална реакция на държавната централа се предотврати енергийна злополука в страната, която можеше да повлияе извънредно отрицателно и върху бита и върху стопанската система, заради обстоятелството, че ние имаме предприятия с 24-часов цикъл на работа. За сметка на това, „ Марица 3 “ е поискала от Фонда за възобновяване и развиване 1.3 милиарда лв.. С тази сума, американската централа желае да построи фотоволтаичен парк с акумулатори и други уреди. Т.е., нашите български пари, централата, която си разреши да посегне върху енергийната сигурност на страната, желае в този момент да заграби 1,3 милиарда с които да построява нещо от което без подозрение ще печелят притежателите. Намесата на енергийния систематичен оператор и управлението на „ Марица 2 “ в действителност предотвратява енергийната злополука в страната. Следва съществено да се замислим каква е вероятността пред нас “, добави Петков.  

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед72000Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед107690Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед11881Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед28103Д-р Радко Ханджиев с нова книга " Унгарски дневници ": Срещу Орбан има коалиция от либерали, социалисти и неонацистиКоментарен Поглед36396Зорница Илиева: Сглобката е надали не пред разпад!? Едни изключителни избори ще бъдат глътка въздух!Алтернативен Поглед376600Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед235290Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед116011Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежението

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР