Състоянието на Чистота Искър“ ЕАД е емблематичен пример, докъде може

...
Състоянието на Чистота Искър“ ЕАД е емблематичен пример, докъде може
Коментари Харесай

Милка Христова: Бизнес-планът и новото име не решават нито един от проблемите на „Чистота Искър“

Състоянието на „ Чистота Искър “ ЕАД е емблематичен образец, до каква степен може да бъде доведено едно общинско сдружение, заради неприятно управление, безстопанствен надзор и безхаберие от страна на Столична община и от принципала Столичен общински съвет. Това съобщи заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия Милка Христова във връзка оферти бизнес-план и смяна на името, и предмета на активност на сдружението.
„ Известно е, че сдружението работи съвсем напълно по контракти със Столична община. В множеството случаи дейностите директно му се разпореждат, което му основава в огромна степен стопански комфорт във връзка с обезпечени доходи “, уточни Христова и изясни, че от облага в размер на 2,4 млн. за 2014г,. се стига до загуба от 1, 526 млн.лв. за 2019 година

Според нея влошените стопански резултати са разумни и няма по какъв начин да бъдат други, при изискване, че през последните години сдружението работи като трансмисия, посредством която над 95% от обезпечените му от Столична община изтичат към външни реализатори.

Милка Христова изясни по какъв начин става това: „ Преди няколко години Столична община разпореди директно, без Закон за обществените поръчки на " Чистота Искър " ЕООД дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване в регионите " Люлин ", " Красна поляна " и " Красно село ", както и зимното разчистване на Природен парк " Витоша ", територията на регион " Панчарево " и регион " Витоша " на обща стойност към 12 млн. лева От тази сума сдружението изплаща към 11,3 млн. лева - 94% за " външни услуги " под формата на фиктивни контракти за „ наем на техника”. „ Тези контракти всъщност съставляват контракти за възлагане на дейностите на подизпълнител, с което жестоко се заобикаля и нарушава Закона за публичните поръчки “, разясни тя.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия напомни, че в „ Чистота Искър” беше осъществена инспекция от дирекция „ Вътрешен контрол” на Следствен отдел към окръжна прокуратура през 2019 година Тя завърши с отчет с извънредно тежки констатации за голям брой позволени нарушавания в ръководството на това сдружение - подписване на неизгодни контракти, нелегално превъзлагане на действия, лобистки назначения, очевидни спорове на ползи, погрешно отчитане на осъществени действия, неспазване на Закон за обществените поръчки, назначение на „ мъртви души”, манипулирано счетоводство, сформиране на документи с погрешно наличие и така нататък

„ Този отчет по този начин и не стигна до принципала СОС, макар многократните настоявания на съветниците от Българска социалистическа партия. Г-жа Фандъкова избра да изпрати отчета на Прокуратурата и до момента няма информация, какво се случва с него “, изясни Милка Христова.

„ Съветниците от Българска социалистическа партия ясно и неведнъж заявявахме, че незаконосъобразните управнически практики не могат да бъдат предмет единствено на прокуратурата, а следва да са на вниманието и на СОС, който е задължен да предприеме дейности за тяхното прекратяване “, смята тя.

Христова бе безапелационна, че показаният на сесията на СОС отчет за „ Чистота Искър “ ЕАД и препоръчаният бизнес-план, който през днешния ден преглеждаме, не дават отговор и решение на нито един от проблемите на сдружението - таман в противен случай.

„ В отчета и показания бизнес-план липсва даже и опит за разбор на действителните проблеми на сдружението, както и оферти за тяхното превъзмогване. Този отчет със същия триумф може да бъде отвеян към всяко друго общинско сдружение, като се смени историческия обзор за основаването му и имената на ръководещите го “, съобщи заместник-председателят на СОС.

По думите й направеният SWOT-анализ е лекомислен и не дава вярна картина на положението на сдружението. Тя уточни като образец за това, че в мощните страни на този разбор е посочено „ положително финансово управление”, а сред слабите страни – несъответствуващото за активността име на сдружението. „ Това към този момент е ноу хау! Тогава да препоръчаме и „ Топлофикация София” да се преименува, да вземем за пример в „ Екотерм”, и да се надяваме, че това ще реши проблемите с неприятния имидж, който това сдружение има измежду софиянци “, сподели Христова.

В умозаключение Милка Христова направи следните заключения: „ Столична община и персонално госпожа Фандъкова се отхвърлят изобщо от концепцията, в миналото дейностите по събиране и транспортиране на отпадъците да се правят от общинско сдружение. Нека външните компании – чистачи да са спокойни, те си остават клиенти за затлъстял къс от общинския бюджет “. Доказателство за това е фактът, че се подчертава и предлага в предмета на активност на сдружението да се включи опцията за осъществяване на действия по строителство и поправки.

На второ място тя уточни, че липсват гаранции, че неприятните управнически практики, ще бъдат прекратени, тъй като те въобще не са установени и оценени в бизнес проекта, а преименуването на „ Чистота Искър” в „ Софекострой” и декларираното желание за модернизиране на административната постройка, няма да ги прекратят.

По думите на ръководителят на групата на социалистите в СОС липсва благонадежден и явен разбор дали плануваните към 3.5 млн.лв. за закупуване на техника са задоволителни да обезпечат досегашните действия, с цел да се прекрати практиката на „ превъзлагане на дейности” на външни реализатори, посредством фиктивни контракти за „ наемане на техника”.

„ Налага се крайният извод, че препоръчаният бизнес-план не обезпечава по този начин нужната и мечтаната от всички нас смяна в активността на това сдружение “, сподели в умозаключение Милка Христова и добави, че общинските съветници от „ Българска социалистическа партия за България “ ще гласоподават срещу.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР