Състоянието на българското образование предизвиква съжаление и възмущение дори у

...
Състоянието на българското образование предизвиква съжаление и възмущение дори у
Коментари Харесай

МГ „Баба Тонка“ – убийство по непредпазливост

Състоянието на българското обучение провокира страдание и отвращение даже у хора, за които то в никакъв случай не е представлявало необикновен приоритет. В медийното пространство до „ обучение “ по разнообразни мотиви стои най-често думата „ колапс “. Колапс, който няколко следващи просветни министерства следят като яворови герои градушка – безсилни пред стихията на незнанието.
Неотдавна интернационално проучване за оценяване достиженията на 15-16-годишните възпитаници сподели стряскащи резултати. А точно: функционално необразовани по четене са 41% от българските учениц и, по математика – 42%, по естествени науки – 38%. Ако тези данни можеха да се трансформират във военна информация, те щяха да значат готовност. Вместо незабавен избавителен проект МОН затваря учебни заведения и реже паралелки. Това, несъмнено, е неизбежно – децата просто не стигат. Проблемът е обаче, че страната реже като касапин, а не като хирург.
Стигаме до частния случай на русенската МГ „ Баба Тонка “, където районният инспекторат е взел решение да бъдат съкратени паралелките от пет на четири. Училището, чиято история датира от 19 век., е на 15-о място в топ 100 на най-хубавите гимназии в България . Нещо повече: на фона на 42% функционално необразовани по математика „ Баба Тонка “ изпраща студенти в MIT (Massachusetts Institute of Technology, който в последните години надмина университетите „ Харвард “ и „ Станфорд “ и е най-хубавото висше образователно заведение в света), обучила е над 50 медалисти от интернационалните олимпиади и още десетки от балканиади и други интернационалните надпревари.
Гимназията напълно не разчита единствено на престижа си. Всяка година тя извършва план-приема още на първо класиране. Тези обстоятелства, както и митингите на управлението не трансформират решението да се понижат бъдещите математици – една от съкрушимо дребното ни национални гордости, с 20% годишно. Съюзът на математиците в България, Русенският университет „ Ангел Кънчев “, омбудсманът Мая Манолова, Национално придвижване „ БГ Патриот “, общинският консултант Иван Станев и доста други се афишират за опазване броя на паралелките в гимназията.
От инспектората обаче са непреклонни и наподобява имат непоклатими причини. Ето какво пишат специалистите:
„ В трите най-предпочитани учебни заведения на територията на община Русе... е плануван максимален брой паралелки за банкет в 8-и клас – общо 12, по 4 за всяко учебно заведение, което основава равнопоставеност за тези три учебни заведения и подсигурява правото на седмокласниците на избор на профилирани паралелки; “
и
„...не е понижен броят на паралелките единствено в едно само учебно заведение, а са регистрирани опциите за осъществяване на план-приема и опазване на многообразието от предлаганите профили и специалности от специалности за угаждане на желанията на учениците и техните родители. “
Макар и трогателни, тези претекстове са извънредно несериозни и провокират натрапчивото и горчиво възприятие, че някой се пробва да ни върне в плановата стопанска система и да ни убеди в изгодите от нея. Още по-тревожен е фактът, че цели пасажи от писмото на Регионалното ръководство на образованието в Русе са повторени в писмото на министър Красимир Вълчев до омбудсмана и шефа на математическата гимназия Митко Кунчев. Лайтмотивът на двата текста е, че решението за редуциране броя на паралелките е съгласуван с държавния план-прием. Този миг е обхванат в мистификация и поради това, че тактиката очевидно е лишена от опцията за триумф.
Много е допустимо аргументът за салдото, по този начин настоящ по време на Виенския конгрес (1814-1815 г.), да се окаже малко старомоден. Решението да се отнеме тъкмо оттова, където има приток, конкуренция, резултати, реализация – в това число и такава в България, значи не просто отвод от взор към бъдещето, а некадърност за преценка на сегашното. Да кастрираш работещото и сполучливото в името на „ равнопоставеността “ може да се преведе единствено по този начин: „ Тук ни е добре, не желаем да влизаме в спор с учителската колегия, нито да затваряме някое учебно заведение, просто постепенно ще потопим всички – по този начин няма да проличава доста. “
Докато с необяснима приятност се цитират наредби и закони, за спасяването на професионалното обучение се приказва в бъдеще пожелателно време , а дуалното обучение е най-вече тематика на конгреси и семинари (практикува се едвам в към 20 гимназии по данни от 2017 г.), се вършат и прогнози като тези, че днешните деца ще имат специалности, които още не съществуват. В тази неразбрана от някои действителност МОН и РУО-Русе затварят вратата на цялостен клас годишно до учебно заведение, което с изключение на всичко изброено има и клубове по роботика и дронове.
МГ „ Баба Тонка “ не е единственото учебно заведение, което ще пострада от демографската злополука, само че то ще бъде осъдено още в този момент поради неприятни мениджърски решения, поради непредвидливост и непросветеност. Намаляването на количеството учебни заведения, паралелки и възпитаници не е наложително да върви дружно със стремглав провал в качеството на образованието. Експертите обаче очевидно са максималисти и се готвят за ликвидиране – по несъобразителност, само че осъществено по изключително нечовечен и непосилен за жертвата метод.

Автор: Светослава Ингилизова, fakti.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР