Състезанието между лъжливата и истинската новина не е справедливо, защото

...
Състезанието между лъжливата и истинската новина не е справедливо, защото
Коментари Харесай

Томас Кент: Можеш да четеш цяла нощ Туитър и Фейсбук и да нямаш никаква представа за света

Състезанието сред лъжливата и същинската вест не е заслужено, тъй като лъжата може да бъде измислена за секунда, а същинската вест би трябвало време, с цел да бъде тествана.

Това съобщи пред БГНЕС Томас Кент, експерт по дезинформация и журналистическа нравственос, президент и основен изпълнителен шеф на Радио „ Свободна Европа “ до 2018 година, учител в Колумбийския университет и два пъти жури на премиите „ Пулицър “.

Томас Кент акцентира, че с навлизането на обществените мрежи разпространяването на информацията, без значение от това дали е същинска или подправена, се е ускорило и улеснило.

„ Медиите, които разгласяват същински, а не лъжливи вести не постоянно могат да реагират толкоз бързо. Защото когато си постоянна медия ти искаш да провериш своята информация. А лъжата може да бъде основана доста бързо “, сподели някогашният шеф на Радио „ Свободна Европа “.

Той дефинира дезинформацията като предизвикателство за всички страни по света.

„ Ние постоянно желаеме да имаме вяра на тези вести, които съответстват с нашите политически възгледи, само че същинският живот е доста по-сложен. Трябва да се борим против този поток от дезинформация, приближаващ от политически партии, корпорации или страни “, предизвести журналистът и учител в Колумбийския университет.

Според него един от огромните проблеми сега е, че публицистите нямат задоволително професионален опит, в това число в Съединени американски щати. В същото време той е оптимист за съществуването на журналистическата специалност.

„ Журналистиката постоянно ще съществува, тъй като можеш да четеш цяла нощ Туитър или Facebook и да нямаш никаква визия от това, което се случва по света. Защото има толкоз несъгласия в тези мрежи. Хората постоянно желаят да имат благонадежден източник на информация, който може да им даде вярно схващане на случилото се “, съобщи Томас Кент.

Той поучава вярно да сортираме източниците, от които се осведомяваме. „ Трябва да ги избираме не на основата на идеологията, а на истинността “, добави Томас Кент. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР