Съставянето на стабилно правителство ще гарантира на България по-добри перспективи

...
Съставянето на стабилно правителство ще гарантира на България по-добри перспективи
Коментари Харесай

Емил Радев: Съставянето на стабилно правителство ще увеличи шансовете на България за Шенген и еврозоната

Съставянето на устойчиво държавно управление ще подсигурява на България по-добри вероятности за присъединението ни към Шенген и еврозоната.

От образуването на кабинет зависи и хоризонта на работа на сегашния парламент, от който се чака да одобри нужните законови промени, с цел да осъществим изискванията за вложения и промени по Плана за възобновяване и резистентност. Това разяснява евродепутатът Емил Радев на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ във варненския регион „ Приморски ”.

Той срещна присъстващите с единните старания на българската делегация в Европейския парламент, съдействали за приемането на нова резолюция в поддръжка на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство. „ Текстът е доста безапелационен и приканва пълноправното ни участие да стане факт до края на тази година. В четвъртък следва Екологичен потенциал да гласоподава резолюция и за участието на Хърватия. Очаквам тя също да бъде утвърдена с голямо болшинство и през декември вратите на Шенген да бъдат необятно отворени за Хърватия ”, предвижда евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

По думите му с образуването на кабинет в България съпротивата на Нидерландия в Съвета на Европейски Съюз би могла да се преодолее по-лесно. „ Отдавна сме покрили критериите, потвърдиха го и последните инспекции. Въпреки това сме в неприятна позиция, тъй като на процедура Нидерландия не вижда смисъл да договаря, щом няма непрекъснато държавно управление, което да подсигурява, че страната ни ще извърши уговорките, поети при нови диалози ”, изясни Емил Радев и добави, че институциите в Румъния са извънредно дейни.

Според евродепутата съставянето на кабинет усилва възможностите на България и за присъединението ни към еврозоната. „ Политическата неустойчивост дава опция да се шири популизма, а той помпа бюджетния недостиг и по този начин се отдалечаваме от еврозоната. Важно е да се одобри рационален бюджет за 2023 година ”, съобщи Радев. „ Държавата не е стартъп и не трябва да се ръководи с опити ”, безапелационен бе той и акцентира, че ГЕРБ има компетентността и опита да предложи работещи антикризисни решения и да овладее недостига.  

„ Сивата стопанска система е тази, която дава отпор на присъединението ни към еврозоната, само че то ще обезпечи на страната ни повече вложения и финансова сигурност, повече стопански тласъци и надзор ”, посочи евродепутатът. Той увери, че няма мотив за опасения по връзки на цените, защото сме във валутен ръб и за разлика от страни като Италия и Гърция, България знае при какъв курс ще премине от лв. в евро.

„ При неналичието на устойчиво държавно управление страната ни губи действителни благоприятни условия ”, сподели още Емил Радев и даде за образец пропуща България да кандидатства за седалище на европейския орган за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма. „ Смятам, че в случай че бяха подхванати нужните стъпки, щяхме да имаме огромни шансове, тъй като в България досега няма седалище на европейска организация, а и като докладчик по новия правилник за този орган работя взаимно с сътрудник от Испания, която е българка. Заедно изготвяме рекомендациите за бъдещата конструкция ”, показа пред присъстващите Емил Радев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР