Съставът на Централната избирателна комисия ще бъде намален от 18

...
Съставът на Централната избирателна комисия ще бъде намален от 18
Коментари Харесай

Парламентът намали състава на ЦИК

Съставът на Централната изборна комисия ще бъде понижен от 18 на 15 души и ще се назначава от президента, реши Народното събрание. Председателят, заместник-председатели и секретарят ще се оферират от политическите партии, само че целият състав на ЦИК ще се назначава с декрет на президента след извършени от него обществени съвещания и процедура, избрани от президента, а предложенията ще се афишират на интернет страницата на Президентството. Това гласоподаваха още депутатите с приемането на второ четене поправките в Изборния кодекс, предложени от " ИТН ". Текстовете бяха гласувани със 155 гласа " за ", 72  " срещу " и двама " въздържали се ".  Против текстовете гласоподаваха единствено депутатите от ГЕРБ, всички останали партии поддържаха това изменение

Припомняме, че съгласно до момента настоящия текст профилираният орган се състои от 18 членове, като председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната изборна комисия се избираха от Народното събрание.  

По време на дебата по текстовете, от ГЕРБ-СДС твърдо възразиха против измененията. Според Даниел Митов тези оферти на болшинството слагат под въпрос легитимността на идващите избори. Той прикани депутатите да си дадат сметка, че е безразсъдно да се вършат за толкоз бързо време радикални промени в метода, по който се сформира ЦИК.

" Как по този начин, когато давате в ръцете на президента пълномощието да назначава ЦИК, ще осигурите използването на тези правила - безпристрастност, бистрота и самостоятелност? ", попита Митов от парламентарната естрада. 

Председателят на Народното събрание и народен представител от " ИТН " Ива Митева отбрани поправките, които е внесла, с уверението, че цялата процедура ще бъде транспарантна и президентът ще работи според заложени условия.  " Темата за ЦИК може би в действителност би трябвало да се изговори през днешния ден. В момента ЦИК е в една доста странна настройка и очевидно господин Митов не е прочел Изборния кодекс и не знае по какъв начин се назначава тя. Президентът не може да вземе решение отвън това, което му предложат парламентарно показаните партии и обединения, той работи в условия на безусловно обвързана подготвеност ", сподели още Митева.

Реакция последва и от Българска социалистическа партия.  " Уважаеми господин Митов, репликата ми има два аспекта. Не търсете нещо, с цел да атакувате президента Радев ", сподели Крум Зарков в отговор на Даниел Митов. Той съобщи, че с разисквания текст не се усилват изключително пълномощията на президента, защото и до момента той назначава множеството от членовете на ЦИК. 

Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че Румен Радев е претендент за президент. " Търси се увеличение на павомощията на президента, който след 6 месеца ще бъде претендент за президент. Всъщност по този начин, както не предстои на никакъв надзор, той може да си прави каквото желае с тази ЦИК. Искам да попитам какво се случва със секционните изборни комисии и на какъв принцип ще бъдат издигнати те? ", попита още Караянчева. 

Тома Биков също се включи в дебата и сподели, че ГЕРБ-СДС също имат интерес от тази смяна, тъй като след 6 месеца ще имат президент. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР