Съставът на кабинета е политическо решение, в което аз не

...
Съставът на кабинета е политическо решение, в което аз не
Коментари Харесай

Министър Богданов: Шенген и еврозоната са механизмите, които ще променят България изцяло

Съставът на кабинета е политическо решение, в което аз не вземам участие. В икономическото министерство сме стимулирани да си осъществим дилемите по този начин, както са ни заложени. Това съобщи в студиото на Би Ти Ви министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

Той заяви, че 45 милиона лв. към този момент са възобновени по сметката на Държавната консолидационна компания (ДКК) от сдружението, на което е било предоставено осъществяването на плана за неосъществения държавен комплекс. И посочи, че договорът за плана за неосъществения държавен комплекс е бил подписан без социална поръчка, като посочи, че това не е казус.

С връщането на тази сума, както и с други възобновени средства, ДКК ще погаси най-малко 90 млн. лева от отговорностите си към Българската банка за развиване, с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените обществени предприятия, измежду които " Ел Би Булгарикум ", " Кинтекс ", " Нити " и други. Така ще подсигуряваме бъдещото развиване на сдруженията, както и работните места на заетите в тях 5500 души, уточни Богданов.

Икономическият министър посочи, че в интервала 2016-2022 година ДКК усвоява кредитни средства от ББР за над 152 млн. лева като все още са платени над 22 млн. лева лихви по тях.

С погасяване на задължението, което има към ББР, страната и данъкоплатците ще спрат да заплащат лихви за тези отговорности, означи Богдан Богданов.

Бъдещето на ДКК не може да мине без прекъсването на всички корупционни практики и възобновяване на суми. Имаме изясненост и доста явен график в каква посока ще се развиваме. Голяма част от нашите инспекции приключиха, ние сезирахме способените органи и те би трябвало да си свършат работата, добави министърът на стопанската система и промишлеността.

По думите на Богданов стратегическите въпроси са свързани с това по какъв начин ще се развива нашата стопанска система, какви са нашите цели. Нашите цели са Шенген и еврозоната. Това са двата механизма, които ще трансформират България напълно, акцентира икономическият министър.

Той посочи, че ще опита да остане оптимист за Шенген по земя, тъй като към този момент е направена една основна стъпка, което е знак, че доверието е достигнало до такова равнище, че ние можем да реализираме цялостен Шенген.

Ръстът на стопанската система е добър, растеж на вложения с 50% спрямо предходната година. Как ще преодолеем рисковете основните пазари за нас да са в криза – като отваряме пазари на други места. Ние сме заложили на 6 страни – Република Корея, Япония са измежду тях. Това е нещо доста значимо. В тези контракти ще се включат основните цели за тези страни – енергиен преход, автомобилна промишленост и прочие Целим те да станат общи и България като локация да дава опция на компании от Близкия Изток, да вземем за пример, да доближат до европейските пазари. Ние би трябвало да работим по съответни планове, по тази причина ние включваме и бизнеса, който е кръвта на стопанската система. Трябва да се откри синергията на бизнеса у нас със страните, към които се отваряме, бе безапелационен министър Богданов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР