Състав на Софийския градски съд оправда подсъдимия Йоан Матев за

...
Състав на Софийския градски съд оправда подсъдимия Йоан Матев за
Коментари Харесай

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на ученик в Борисовата градина

Състав на Софийския градски съд оправда подсъдимия Йоан Матев за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година и отхвърли гражданските искове на родителите на жертвата. Присъдата е подписана с изключително мнение от ръководителя на правосъдния състав Руси Алексиев и от един от правосъдните заседатели - решението е взето с 3 на 2 гласа.

Според целия правосъден състав несъмнено е потвърдено , въпреки и посредством косвени доказателства в непрекъсната верига, водеща до единствен извод, че Матев е лицето, което е снимано на камерите, което е участвало на мястото на закононарушението и си е тръгнало от парка .

Мнозинството счита, че няма нито директни, нито каквито и да е косвени доказателства, че точно той е държал ножа и е нанесъл раната с нож в региона на сърцето на Георги Игнатов, изясни в резюме претекстовете на съда ръководителят на състава Руси Алексиев.

Особеното мнение на двама от членовете на състава - ръководителя и един от правосъдните заседатели, е, че съгласно тях има построена верига от косвени доказателства и за това събитие. Считано от на следващия ден тече 15-дневният период за протестиране и обжалване на присъдата пред Софийския апелативен съд.

Магистратите анулираха и мярката за неотклонение на Матев " домакински арест " и го освободиха с най-леката - " подписка ".

" Искам да изкажа откровени съболезнования на всички близки на умрялото момче Георги Игнатов. Но аз нямам нищо общо с тази покруса и апелирам да бъдат оневинен ", съобщи пред съда подсъдимия Йоан Матев в правото си на последна дума няколко часа преди да чуе присъдата.

На 9 март за Йоан Матев, обвиняем за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който издъхна от прободни рани в Борисовата градина на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина. В момента на убийството Матев е бил малолетен и по закон може да получи наказване от 5 до 12 години затвор.

Малко след убийството полицията популяризира запис, на който се вижда тичащ юноша в региона на парка, за който се предполагаше, че е причинителят. Последва дълготрайно търсене и апели към жителите, в случай че разпознаят момчето от записите, да се свържат с полицията. Матев беше арестуван през февруари 2017 година, само че образно се различаваше от фотосите и фрагментите, а по време на процеса негови съученици описаха, че също са забелязали смяна.

Ножът, с който прокуратурата твърди, че е погубен Игнатов, беше. Братът на подсъдимия - Марсел Матев, е завел полицията до мястото, където е прикрито оръжието на закононарушението - нож. Експертизата обаче не откри ДНК материал по него, а братът, който е основен очевидец в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда. Според проверяващите Йоан Матев е разказал пред брат си за убийството, само че това събитие по този начин и не бе потвърдено изрично в съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР