Състав на Софийския апелативен съд е потвърдил присъдата на Софийски

...
Състав на Софийския апелативен съд е потвърдил присъдата на Софийски
Коментари Харесай

Осъдиха условно съдийка от Видин, присвоила си дело, за да помогне на приятел

Състав на Софийския апелативен съд е удостоверил присъдата на Софийски градски съд по отношение на Анелия Рашева, с която тя е била приета за отговорна за осъществено от нея закононарушение по работа. Със същата присъда тя е била отчасти оправдана за част от вменените й нарушавания на служебните отговорности и за набиране на полза за себе си в размер на 1000 лв.. Подсъдимата е била оправдана напълно по обвиняване за рушвет.
Подсъдимата Рашева е била предадена на съд по обвинителен акт на Специализирано звено „ Антикорупция “ на Софийска градска прокуратура за това, че в интервала от 20.03.2009 година до 27.04.2009 година, в гр. Видин, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно състояние - арбитър в Районен съд - Видин, нарушила служебните си отговорности и от действието са настъпили обилни нездравословни последствия, изразяващи се в увреждане на законосъобразното и естественото протичане на съдопроизводството, съществено накърняване на престижа на съда и понижаване на доверието на обществото във действието на правосъдната система.
В инкриминирания интервал от време арбитър Рашева, в нарушаване на служебните си отговорности по отношение на инцидентния избор, според член 9 ал.1 от Закона за правосъдната власт, взела за разглеждане и решение като съдия-докладчик искова молба, която била разпределена на различен арбитър.
Ищец по молбата бил непосредствен другар на арбитър Рашева, който преди този момент споделил с нея, че има да получава дадени от него пари на заем в размер на 1000 лв. от друго лице. При консултация с юристи мъжът схванал, че вземането му било погасено по отминалост. Тогава подсъдимата предложила на приятеля си да му помогне, като му давала съвещания за отправяне на нотариална покана, а след това и за правене на искова молба до Районен съд – Видин. Обещала му и да реши персонално делото. По направена по инструкции на арбитър Р. искова молба било формирано гражданско дело в Районен съд - Видин. В нарушаване на закона Аанелия Рашева взела исковата молба, подменила протокола за инцидентно систематизиране на делото и почнала да го преглежда. В интервала, до момента в който производството било висящо, синът на ответника по делото се разплатил с приятеля на Рашева, който заради това подал молба за преустановяване на производството и подсъдимата го прекратила. Целта й е била да се облагодетелства приятеля й с 1000 лв., което и постигнала, извършвайки закононарушение по работа.
За осъщественото от подсъдимата Анелия Рашева закононарушение й е наложено наказване от шест месеца „ отнемане от независимост “ с тригодишен изпитателен период.
Решението на съда предстои на обжалване и митинг в законоустановения период пред Върховния касационен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР