Съществуват ли конкретни връзки, които да свързват енергийния бос Христо

...
Съществуват ли конкретни връзки, които да свързват енергийния бос Христо
Коментари Харесай

Какво е общото между Христо Ковачки и Кирил Домусчиев?

Съществуват ли съответни връзки , които да свързват енергийния необут Христо Ковачки , който неотдавна попадна под ударите на „ Магнитски “ и предприемача Кирил Домусчиев ? И какво е общото сред тях? На тези въпроси ще отговорим в третата част , отдадена на тях. Припомняме, че в първата разгледахме, а във втората –.

Определено има общо сред тях – споделят познанства с политици със подозрително минало и противоречив имидж. Един от тях е Бойко Борисов . Припомняме, че в мига, в който седна на кметския стол в София, Борисов се похвали, че към този момент е намерил къде да депонира сметта – в мини „ Чукурово “ на Христо Ковачки. Факт е и че като го избраха за министър председател още веднъж не тормози предприемача макар сигнали за нередности против него. Същевременно Кирил Домусчиев в никакъв случай не е криел другарството си с някогашния министър председател на България. За близостта на Ковачки и Домусчиев с Борисов е потвърждавала в предишното и Мая Манолова, която беше споделила, че той ги е позволил „ на трапезата и в хазната “ .

 Публикация
Публикация. Снимка: Скрийншот от обява на Изправи се.БГ

Двамата имат още един общ прочут , който неотдавна попадна. За него се знае, че живее гратис в жилище на кръстника си в комплекса „ Есте “ , който е ръководен от „ Есте пропъртис “, дъщерно на „ Адванс пропъртис “, в което съдружници са братята Кирил и Георги Домусчиеви .

 Кирил Домусчиев, Владислав Горанов и Бойко Борисов
Кирил Домусчиев, Владислав Горанов и Бойко Борисов. Снимка: Фейсбук

Но по какъв начин някогашният финансов министър е обвързван с енергийния необут ? През 2014 година за Горанов се твърдеше, че ще стане изпълнителен шеф на Общинска банка . Тогава главен акционер беше Столичната община, а миноритарен акционер са били свързани с Христо Ковачки компании, които през 2004 година са придобили блокираща квота в ръководството й.

Домусчиев и Ковачки споделят и общо другарство с Ахмед Доган . Така да вземем за пример за Ковачки се твърди, че е участвал като VIP посетител на рожден ден на Доган . През 2021 година пък Домусчиев призна, че Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ е най-близка като хрумвания с Движение за права и свободи – партията, на която Доган е почетен ръководител.

Интересно е и познанството им и с основния прокурор Иван Гешев , който през 2020 година по отношение на ареста на Васил Божков, призна – „ всякакви бизнесменчета и обществено слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават ум “. 

Общото сред двамата не са единствено лицата от политическия хайлайф, а и политическите партии . Както се вижда от изложеното дотук и двамата споделят за връзки с ГЕРБ и Движение за права и свободи .

 Кирил Домусчиев и Мустафа Карадайъ
Кирил Домусчиев и Мустафа Карадайъ. Снимка: КРИБ

Фиаското с отпадъци – и Христо Ковачки, и Кирил Домусчиев са го имали. През 2019 година хасковската екоинспекция установи, че на се складират отпадъци за горене в централите на енергийния предприемач. Година по-късно районната прокуратура в Стара Загора откри планини от отпадъци при Топлоелектрическа централа от кръга на олигарха – в Гълъбово .

 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “. Снимка: Архив

През 2020 година стана ясно, че компания на Домусчиев  ще чисти боклука в София до 2025 г . Междувременно през миналата година поданици на столичния кв. „ Младост “ се оплакаха, че компания „ ЗМБГ “, която обслужва региона и е обвързвана с Домусчиев, не е събрала в точния момент боклука от великденското разчистване в региона. А и освен. Сигналите са голям брой.

 Боклуци в
Боклуци в „ Младост 2 “ в София. Снимка: Фейсбук

Студеният запас – централите не работят, само че получават пари, с цел да стоят в подготвеност и при положение на потребност да бъдат задействани. Търговете за него в предишното бяха печелени най-вече от трима – Ковачки , Домусчиев и Доган .

Сигнали за нередности – Срещу компании и на двамата предприемачи са пускани голям брой сигнали за нередности . Общото е че даже и да имало следствие, резултатите от него липсват. Така да вземем за пример през 2022 година Васил Божков заяви, че в негов сигнал до Европейската прокуратура е името и на Домусчиев, само че никой не го търсел. Преди броени дни пък.

Забранени вещества? През 2020 година Васил Божков написа във Фейсбук: „ Имената на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев се свързват с трафик на неразрешени субстанции и контрабанда от години. Но до момента в който мутрите преди пазеха бизнеса си с бухалки и вериги — за днешните мутри тези „ бухалки ” към този момент са Прокуратурата и държавните институции. (…) Домусчиев и създадените канали на фармацевтичния му бизнес са следващото парче от пъзела. “

В отчет на „ Greenpeace “ се твърди, че Ковачки е бил непосредствен с мафиота Сретен Йосич , който е обвързван с трафик на оръжия и опиати . Към момента управляващите не са проверявали нито единия, другия различен предприемач за изказванията и връзките им с сходни противоречиви лица.

През 2019 година Валентин Златев упрекна Кирил Домусчиев в спор на ползи . Причината – промени в Закона за горивата. Тогава Златев сподели, че КРИБ желала да отпаднат значими текстове, без които щяла да се узакони контрабандата . Шефът на „ Лукойл “ счита, че той е в спор на ползи, защото през негово пристанище са минавали солидни количества горива.

„ Greenpeace “ разгласява отчет , озаглавен „ Осемте кръга на Въглищната империя на „ Ковачки “ . В него организацията разказва мрежата от компании в енергийния бранш, свързвани с Ковачки. Анализът „ преглежда функциите на медиатори, източващи общественото сдружение „ Топлофикация София “, търговец и верификатор на парникови излъчвания, пенсионен фонд за вложения в топлофикации, застрахователно сдружение – „ любимец на страната “ и не на последно място – лобистко съдружие за „ зелено бъдеще “ на кафявата Въглищна империя “ . Според отчета 17 компании от компаниите , които са изследвани, имат общо 330 млн. лв. непогасени отговорности към Националната организация за приходите /НАП/ към края на 2020 година Към същата дата, заради изминал давностен период на компании от този лист, са отписани вземания на Национална агенция за приходите в размер на 10 млн. лв..

Двамата предприемачи са и футболни почитатели … дотам, че подкрепят или даже купуват клубове . За Домусчиев се знае, че е притежател на „ Лудогорец “ , а през 2008 година Ковачки прояви предпочитание да подкрепи закъсалия тогава отбор на „ Берое “ . През 2012 година енергийният необут върна мажоритарен пакет от дяловете на ФК „ Миньор “ .

И по този начин се оказва, че двамата имат повече общо, в сравнение с се очакваше – политически фигури, партии, банки, сигнали за нередности, подозрения за корупция и даже футболни клубове. Предстои да разберем дали и във компании на Кирил Домусчиев ще има сходна акция като тази на Европейската прокуратура в, както и дали двамата ще попаднат под ударите на „ Магнитски “ .

Очаквайте продължение!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР