Съществува убеждение, че храна, която падне на пода, но преседи

...
Съществува убеждение, че храна, която падне на пода, но преседи
Коментари Харесай

Лъжа ли е 5-секундното правило?

 Съществува разбиране, че храна, която падне на пода, само че преседи там по-малко от 5 секунди, е годна за ястие. Вярно ли е това обаче?

5-секундното предписание почива върху неподкрепеното с обстоятелства разбиране, че бактериите не разполагат с задоволително време да налазят храната, ако чевръсто вдигнете падналия сандвич/бисквита/ядка/солета/залъче или каквото друго сте изпуснали.

Първият човек, подложил на разбор тази градска легенда, е Джилиан Кларк, американска гимназистка, която карала стаж в микробиологичната лаборатория към Университета в Илинойс. 

Кларк и сътрудниците ѝ изследват разнообразни типове повърхности, а също контролирано изпускат желирани мечета за 5-секундни шпации. Кларк открива, че еширихия коли полепва по бонбоните за по-малко от 5 секунди и доста по-бързо от гладки, в сравнение с от груби повърхности.

Установяват също, че университетските подове са релативно много чисти и че хората са доста по-склонни да вдигнат паднала бисквитка, в сравнение с карфиол.

Професорът по food science Пол Доусън открил да вземем за пример, че замърсеността на пода е доста по-голям фактор от това какъв брой време е престояла храната на него. Проучванията му поемат в друга посока от тези на Кларк, той мери количеството болест. Негово проучване, оповестено в Journal of Applied Microbiology, ясно демонстрира, че мръсотията на пода е от решаващо значение.

Използвайки самун или спагети, той демонстрира, че е по-добре храната да падне върху килим, инфектиран със салмонела, където под 1% от бактериите се предават, вместо от фаянсов или паркетен под, от които над 70% от бактериите се прихващат от храната.

Подобно проучване, правено в Университета в Астън, демонстрира, че храната се заразява от мига, в който доближи пода, а броят на бактериите се усилва десетократно от третата до трийсетата секунда, в която храната лежи на земята.

С една дума 5-секундното предписание просто не е правилно. Ако храната падне на място, инфектирано с Е-коли, даже нищожното количество бактерии, които ще попаднат върху нея за късото време, е в положение да ви разболее. Ако подът е инфектиран, колкото и бързо да вдигнете храната, имунната ви система може и да не се пребори с бактериите, които ще я налазят. 

Все отново вероятността да си изпуснете сандвича върху инфектирана с Е-коли повърхнина не е чак толкоз огромна.

Така че падне ли храната ви на пода, гледайте да я вдигнете допустимо най-бързо, а също по този начин целете килима, а не паркета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg