Съществува такова място на света, където почвата все още е

...
Съществува такова място на света, където почвата все още е
Коментари Харесай

В царството на Тантра, о-в Ява, жените са винаги усмихнати

Съществува такова място на света, където почвата към момента е плодородна и чиста, усетът на храната, която земята ражда е сладостен, апетитен, кондензиран и лют, а дамите и майките се усмихват непрестанно, готвят непрестанно, приказват безшумно и не покачват глас, даже и на децата си. Може да наподобява като приказка, само че това е едно от лицата на Ява, забелязано през очите на красивата режисьорка Поли Генчева, която преди повече от година снима и посвети филм на огромния планинар Боян Петров, а през днешния ден ни потапя в свят на мистичност, нематериалност и аскетизъм.

 

Ако би трябвало да опишем с една дума индонезийския о-в Ява, то тази дума ще е “сливане ”. Райското кътче е същинско царство на Тантра, т.к множеството храмове там са тантрични и въплъщават на всички равнища единението и проникването сред микро и макро космос. Сливането е това, което свързва обособения субект с Божественото. Така наподобява приказният и най-гъсто обитаем остров в целия свят.

 

“Жените наподобяват удовлетворени, макар че живеят оскъдно, тук-там първобитно. Повечето нямат тв приемник, спят на матрак на земята, а тоалетна без клекало и душ се приема за голям разкош. Те не знаят, че има и друга страна на медала, че има свят на скъпи обувки, облекла, коли или яхти. Няма и по какъв начин да знаят, че този свят има скъпа цена ”, споделя майсторката на обектива, за която Ява е предизвикателство и споделена обич.

 

Тя се насочва към Ява, Индонезия по напълно друг мотив – да направи авансово изследване по отношение на документален филм, който има желание да снима. Не знае какво я чака там и потегля със своите страхове и подозрения. Заминава напълно сама в непозната страна, оборудвана с камера, статив, два айфона за фотоси, и един сателитен… за всеки случай. Познава единствено двама от мъжете, с които й следва да се среща и то незадълбочено, била ги е виждала един път за не повече от час. Останалото за Поли е вътрешен глас и следване на вътрешния й глас.

 

Режисьорката не крие, че съвсем постоянно е била привличана от мистицизма и интуитивното разбиране на истината. През годините натрупва сериозен опит в разнообразни системи за самоусъвършенстване на всички вероятни равнища – физическа мощ и дисциплинираност, хранене, дишане, енергийни практики, молебствия, медитации. Явайският мистицизъм и спиритизъм с неговите най-древни способи на самопознание съществено разпалват въображението и любознанието й. Това я въодушевява да потегли в тази посока и да търси нова магия, чудо и отговори. Месец по-рано Поли посещава Индонезия като екскурзиант и е мощно впечатлена от общата среда и осцилация. В основата на възхищението й са хората. Свързани по неповторим метод с природата и всичко, което тя ражда, те почитат и боготворят всеки филиз трева, всяко дърво, гората, реката, планината, океана, земята, огъня, вятъра.

 

Въпреки, че животът на болшинството от тях може да бъде избран като първичен, хармонията и смислеността от „ дребните неща “ в всекидневието им може да раздруса и най-заклетия черноглед и нихилист. Задружността и добротата са отличителна линия за съвсем всички индонезийци, в частност и Явайците. Селата и фамилиите поддържат близки общности и се грижат един за различен. Въпреки, че между тях изповядват разнообразни религии, обичаите, традициите и полезностите са това, което ги сплотява. Така изцяло обикновено е на мюсюлмански тържества да участват другари и съседи, които са хинду или будисти, и противоположното. Не инцидентно първото нещо, което децата учат в учебно заведение е техният химн „ Единство в многообразието “.

 

Едни от най-почитаните персони са духовните водачи, гуру-та и шамани. Те са в центъра на колектива и на обществото. Те са пазители на традициите и полезностите, носители са на ритуалите, те са източник на антични познания и мъдрост, те са билкари и лечители, вектори сред земята и небето.

 

Не е инцидентно, че все по-голям брой европейци, австралийци и хора оттатък океана се насочат в посока Ява, с цел да търсят духовна мъдрост, себепознание, прояснение и филтриране. Те се отдават от време на време с месеци на аскетизъм и поклонение по свещените места и храмове, където да се потопят в света на духовното и да намерят своя път и нова действителност. Някои от локалните Явайски гурута и лечители са търсени от най-известните лица по света, а качествата им са им помагали нееднократно.

 

Връзката със фамилията и рода е най-силна и определяща за цялостния светоглед освен в Ява, а и на хората в цяла Индонезия. Много младежи остават в дома на родителите си и не престават да живеят дружно с тях, даже и когато имат лични фамилии, деца и внуци. Тези разбирания и връзки са плод на полезностите, правилата и традициите, които съблюдават и почитат и са надълбоко вкоренени във всеки един от тях.

 

Жените не знаят, че имат „ женски права “, само че знаят, че са уважавани и ценени. Усещат го, епохи наред по този начин е било. Те са щастливи и в цялостна естетика, блажени в своето „ незнание “. Разбираш го по усмивката на лицата им. Мъжете им също се усмихват и радват. На тях.

Инфо: сп. Биограф

Тагове: Тантра о-в Ява жени усмивки Боян Петров поли генчева
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР