Съществува реална опасност от дестабилизиране на по-широкия регион на Близкия

...
Съществува реална опасност от дестабилизиране на по-широкия регион на Близкия
Коментари Харесай

Лавров: Съществува реална опасност от дестабилизиране на по-широкия регион на Близкия изток

Съществува действителна заплаха от дестабилизиране на по-широкия район на Близкия изток. Това сподели съветският външен министър Сергей Лавров, оповестяват съветски медии.

„ В тази обстановка, която виждаме през днешния ден, съществува действителна заплаха от дестабилизиране на доста по-голяма територия в този значим район на света “, сподели още Лавров.

Както акцентира Лавров, многогодишните опити на Съединени американски щати „ да монополизират посредническите старания в близкоизточното споразумяване доведоха до внезапна ескалация на палестинско-израелския спор и филантропична злополука в линията Газа “.

" Отказът на Тел Авив да извърши решението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за основаването на палестинска страна се пренебрегва. Това е директно предизвикателство към многочислените съществуващи решения на Съвета за сигурност и Общото заседание на Организация на обединените нации. Но това е основаването на палестинска страна, която е способна, съществуваща един до друг в добросъседство и сигурност с Израел и други страни от района, е ключът към дълготрайната стабилизация на Близкия изток и към изкореняването на екстремизма и тероризма там “, добави Лавров.

Ситуацията в Близкия изток внезапно се утежни след проникването на бойци на Хамас от линията Газа в Израел на 7 октомври 2023 година Радикалното придвижване назова офанзивата отговор на израелските дейности против джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел разгласи цялостна обсада на Газа и стартира удари по линията и избрани региони на Ливан и Сирия. Сблъсъци има и на Западния бряг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР