Съществува причинно-следствена връзка между безсънието и болките в долната част

...
Съществува причинно-следствена връзка между безсънието и болките в долната част
Коментари Харесай

Знаехте ли, че: Безсънието може да причини болки в кръста

Съществува причинно-следствена връзка сред безсънието и болките в долната част на гърба, като едното може да докара до другото и назад. Това разкриха експерти от Медицинския факултет на университета Zhejiang.
Прочетете още
Според предходни обсервационни изследвания болката в кръста постоянно е съпроводена от нарушавания в съня, само че общото сред тях е неизяснено. 

В актуалното изследване е изследвана причинно-следствената връзка сред нарушаванията в съня и болката в долната част на гърба. В резултат е открито смисъла на подобряването на съня за цялостния надзор и облекчение на болката в кръста.

Екипът от учени организира разбор на огромен размер от база данни на над 400 000 души от европейски генезис, събрани като част от Проучването за асоцииране на целия геном от UK Biobank. Участниците приключват редица генетични проби и попълнят въпросници по отношение на техните модели на сън. 

Изследването се концентрира върху разнообразни фактори, свързани с неприятното качество на съня, в това число безсънието, дългата дълготрайност на съня, късата дълготрайност на съня и сънливостта денем.

След събиране на посочените данни изследователите сортират подобаващите участници с генетични разновидности, асоциирани с разнообразни вариации на неприятен сън.

За да създадат извод за допустима причинно-следствена връзка сред неприятния сън и болките в долната част на гърба, те употребяват техника основаваща се на менделова рандомизация, относително нов способ, който разрешава на учените да употребяват измерени генетични вариации, с цел да разкрият вероятни генетични и екологични рискови фактори, които могат да бъдат причина за неприятно здраве или характерни положения.

Получените от тях резултати акцентират двупосочната причинно-следствена връзка сред безсънието и болките в долната част на гърба. Това значи, че безсънието може да аргументи болежка в кръста и назад. Освен това те откриват, че болката в долната част на гърба може да аргументи дневна унесеност, само че не и противоположното.

Изследването би могло да докара до провеждането на спомагателни разбори, които да изследват връзката сред неприятния сън и безсънието в по-обширна група от хора с голям брой етнически и генетични разлики.

 

 Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР