Съществува ли законопроект за черни списъци за националната сигурност на

...
Съществува ли законопроект за черни списъци за националната сигурност на
Коментари Харесай

Законопроектът на Асен Василев: Фашизъм или фалш? -

Съществува ли законопроект за черни описи за националната сигурност на Асен Василев - този въпрос е в центъра на най-пресния скандал в Народното събрание след свалянето на металните решетки. Днес Политическа партия се скара с съдружните си сътрудници и опозицията за това дали текстовете са фалш или фашизъм.

Вчера в медиите се появиха противоречивите текстове, съгласно които и България ще вкара черни списъци със глобени лица по сходство на закона " Магнитски ", а имуществото на лицата, които са в него, ще бъде запорирано.

В се планува да бъдат основани национални описи на лицата и обвързваните лица, за които има данни, че заплашват националната сигурност - че употребяват с незаконни цели високотехнологични продукти; правят злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана активност на капиталови медиатори или пък се пробват да трансферират посредством български банки средства с непостоянен генезис, както и злоупотреби със средства на Европейски Съюз. Включването в един от двата национални листата ще е съображение за започване на инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество и запориране на имуществото. Ако основател или ръководител на политическа партия и коалиция бъде включен в листата, то на групировката няма да се дава държавна дотация. Според текстовете даването на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, комерсиална, държавна или служебна загадка.

В проектозакона е заложено още, че се създава Междуведомствен съвет, който да пази страната от опасности за икономическата и финансовата система, който да бъде управляван от финансовия министър Асен Василев. 

Според информация на предлагането е било обсъждано на експертни препоръки при вицепремиера Асен Василев, само че Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия не са подкрепили текстовете.

" ИТН " обвърза законопроекта със Северна Македония

Днес Николай Радулов от Има Такъв Народ направи екстравагантната прилика сред противоречивия законопроект и повдигането на ветото за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. 

" В общественото пространство стартират да пълзят едни неразбираеми известия, че може би който е срещу присъединението на Северна Македония, поддържа Путин. Това е опит да се извиват ръце на всички, които не са съгласни... този план, който се появява, може би изобщо никой няма желание да го пуска някъде, само че може би това е една опасност за тези, които не съгласни безусловно абсолютно да се започва процедурата за присъединение на Северна Македония. Това е един опит да се каже, че който не е склонен с нещата, които предлагаме, ще влезе в тези описи. "

С това си изявление той загатна, че Политическа партия " извива ръцете " на Има Такъв Народ - най-яростният критик на повдигането на ветото в този миг.

Любомир Каримански добави, че текстовете не са обсъждани с групата, не са им изпращани и не са ги виждали. Съпартиецът му Станислав Балабанов дефинира законопроекта като " безспорен фашизъм ".

" Ако това е минало през мозъка на някой перверзен политик, това е безспорен фашизъм. Това няма по какъв начин да бъде подкрепено от обикновено мислещите хора ", добави той.

Според Българска социалистическа партия законопроектът е " слух "

Румен Гечев каза, че Българска социалистическа партия " не се произнася по клюки в интернет ". Той отхвърли тематиката да е коментирана на експертните финансови препоръки при Асен Василев, както заяви БНР.

Председателят на групата на левицата Георги Свиленски добави, че " по този метод, както беше показан в някои медии (законопроектът), е абсолютно недопустим ". Той съобщи, че тематиката би трябвало да бъде разисквана на съдружен съвет, само че по този начин направените оферти са неприемливи и няма да бъдат подкрепени.

Демократична България: Скандалът е дело на някой, който се опасява от нова вълна наказания по " Магнитски "

" Такъв законопроект няма. За да има законопроект, той би трябвало да е минал на някакво равнище на политическо координиране, а сходни текстове въобще не са били предмет на разискване на какъвто и да е било политически формат ", сподели ръководителят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов.

По думите му появилите се текстове не могат да бъдат подкрепени по никакъв метод от Демократична България. Той регистрира, че предложенията опонират на Конституцията и на Европейската спогодба за правата на индивида.

" Такъв законопроект в този момент няма и няма въобще и да има ", изясни той.

ГЕРБ чака " врагове на народа "

Томислав Дончев характеризира препоръчаните текстове като репресивни. 

" Ако на следващия ден някой от Вас обиди Кирил Петков или Асен Василев, на Вас могат да Ви запорират цялото имущество ", сподели той.

По думите му създател на предложенията е човек с " самостоятелна политическа патология ". Според него тази патология може да докара до оповестяването на политически съперници за врагове на народа.

Движение за права и свободи: Нас министър председателят ще ни оправи

Хамид Хамид дефинира законопроекта като " пълзящ фашизъм ".

Според него текстовете са се появили, тъй като прекалено много африкански диктатори съветвали държавното управление .

Хамид видя в текстовете опит " ръководещите да подчинят съдружните си сътрудници, които от няколко дни мрънкат в една или друга посока ".

Преди два дни от Движение за права и свободи се оплакаха, че на 13 май министър председателят Петков. Тогава от придвижването споделиха, че Петков се е заканил нещо да се случи след три седмици. Днес Хамид разяснява дали със законопроекта министър председателят извършва заканите си.

" Този закон е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите съдружни сътрудници. Даже негови доближени споделят, че това е особено за Слави Трифонов и Корнелия Нинова... ние имаме привилегията нас да ни оправя министър председателят. "

САЩ отново са отговорни за " Възраждане "

Според водача на " Възраждане " законопроектът съчетавал най-хубавите американски и нацистки практики от интервала на Втората международна война. Той твърди, че сега сходни текстове имало в Съединени американски щати и по подобен модел опитвали да създадат и закон в България.

Политическа партия: Становището би трябвало да е на Министерството на правораздаването

Най-голямата парламентарна група " Продължаваме промяната " резервира безмълвие . От Политическа партия обявиха, че мнението по проблема би трябвало да пристигна от Министерството на правораздаването.

Минис

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР