Съществува ли риск за здравето на асеновградчани, ползвали водата от

...
Съществува ли риск за здравето на асеновградчани, ползвали водата от
Коментари Харесай

Има ли риск за здравето на асеновградчани, ползвали водата от Конската чешма

Съществува ли риск за здравето на асеновградчани, употребили водата от „ Конската чешма “ в Асеновград? Екипът на Actualno.com потърси отговор на този въпрос, откакто при проучване на водоизточника се оказа, че има съществуване на леко завишение количествата на нитратите. От началото на 2018 година досега са осъществени разбори на шест броя проби за качеството на питейната вода от централното водоснабдяване в Асеновград. Не са открити отклонения по индикатор „ нитрати “.
За същия интервал са осъществени проучвания на пет проби от локални публични водоизточници. Леки отклонения по индикатор „ нитрати “ са открити точно във водата от „ Конската чешма “, при последната проба – от 06.08.18 година Резултатът от лабораторните проучвания е отчел 54 mg/l, при оптималната стойност 50 mg/l. Наличието на нитрати над нормативно избраните оптимални стойности не е всекидневно за региона на Асеновград. Лекото им завишение от съответния водоизточник би могло да се дължи на незадоволително водочерпене от него, обясниха за Actualno.com от Регионална здравна инспекция-Пловдив. От там показаха, че нитратите сами по себе си не са токсични. В случаите, когато се изгода само вода с много високо наличие над оптималните възможни стойности на този детайл, би могло да бъде рисково за здравето на бебета и дребни деца.
Риск за човек съставляват нитрити и нитрозамини, които се образуват от нитратите при попадането им в организма. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, вследствие на което се образува съединяване, наречено метхемоглобин. Самото то е некомпетентно да придвижва кислорода до органите и тъканите, в резултат на което се развива положение, известно като метхемоглобинемия. Характерно за него е посиняване на кожата и лигавиците. Ползването единствено на вода с високо наличие на нитрати, и то дълготрайно време, може да докара до развиване на алергия, нарушаване функционалностите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния уред и нервната система. В последните години съществуват научни данни, че потреблението на храна и вода с нараснало наличие на нитрати, в действителност, не води до значителен здравен риск. От осъществения надзорен мониторинг, по повод качеството на питейната вода от „ Конската чешма “ в Асеновград, е открито отклоняване и по индикатор „ Коли титър “. Отчетеният лабораторен резултат е със стойност 10 кубични сантиметра, при минимално условие – допълнително от 30 кубични сантиметра.
Установеното отклоняване по индикатор „ Коли титър “ е главната причина за издаване на наставление от Регионална здравна инспекция-Пловдив към Община Асеновград за слагане на трайна маркировка „ Водата е негодна за пиянство “ от чешмата, до нормализиране на стойностите. Предстои взимане на проба за още един разбор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР