Съществени нарушения в конкурс за доцент в Софийския университет откри

...
Съществени нарушения в конкурс за доцент в Софийския университет откри
Коментари Харесай

СУ погазили закона в конкурс за доцент: още в обявата признали за кого се прави

Съществени нарушавания в конкурс за доцент в Софийския университет откри Комисията по академична нравственос към министъра на образованието и изиска прекъсването му до отстраняването им. От оповестения нощес отчет до Красимир Вълчев излиза наяве, че процедурата е във Факултета по типичен и нови филологии и е проверена след сигнал от 25 септември 2018 година на основен помощник, чието име е изписано с букви - Г. Ф.
 Ректорът на ТУ-Варна е отхвърлен: през днешния ден министър Вълчев назначи и.д.  Плагиат ли е ректорът на ТУ-Варна? Отговорът на проф. Росен Василев до OFFNews  За първи път в България ректор на университет си отива за плагиатство
Още в обявата на процедура пишело за кого се прави състезанието: за „ евентуален претендент Б.В. “. " Което - написа комисията - е неприемливо – състезанието е обществен и всеки би могъл да подава документи за присъединяване в него. " Незаконен е методът, по който е образувана комисията, нелегално е наличието на двама от членовете ѝ в нея, излиза наяве от отчета на Комисията по академична нравственос.

Научното жури е препоръчано от ръководителя на катедра " Западни езици " по интернет на 9 юли и те одобрили състава, без предложенията да бъдат разисквани на катедрено съвещание. Това нарушава член 4, алинея 1 от Закона за развиване на университетския състав в Република България и член 109, алинея 2 от Правилника на СУ.

" Нито цитираният закон, нито Правилникът на СУ разрешава катедрата да взима решения посредством интернет. Решението е взето един ден преди съвещанието на Факултетния съвет ", написа Комисията към просветния министър.

Освен това в състава на научното жури ръководителят на катедрата присъединил двама адвокати в случай, че състезанието е в професионално направление " Филология " (немски език - приложно езикознание). Това е съществено нарушаване на закона, безапелационна е Комисията. Чл. 4, алинея 3 ЗРАСРБ посочва, че  " за членове на научното жури се избират лица, хабилитирани в български висши учебни заведения или научни организации, с резултати в съответната компетентност и/или професионално направление за оповестения конкурс или тематика на дисертационен труд, а при неспособност - в съответната научна област , включени в регистъра по член 2а, и/или учени от задгранични висши учебни заведения или научни организации с резултати в съответната компетентност и/или професионално направление, и/или научна област ".

Нарушен е и член 64, алинея 2 от Правилника на СУ, който изисква членовете на катедрата да бъдат известени 7 дни авансово за съвещанието и за дневния ред.

На 10 юли 2018 година – ден след взетото по интернет решение на катедрата пред Факултетния съвет на ФКНФ е показан протокол (от 18.06.) от съвещанието на катедра " Западни езици ", в който липсва решение за състава на журито. Въпреки това Факултетният съвет е взел решение за одобрение на научното жури.

" При тази фактическа конюнктура Комисията по академична нравственос смята, че в процедурата по състезанието за доцент са осъществени редица процедурни нарушавания . Тези обстоятелства, взети в цялост, всички дружно, съставляват значително нарушаване на процедурните правила и неотстраняването им би опорочило процедурата по състезанието ", написа в отчета, подписан от ръководителя и четиримата членове на Комисията.

" В сходни случаи - се споделя още в него - според член 31, алинея 2 от ЗРАСРБ министърът би трябвало да спре процедурата по състезанието за заемане на академичната служба „ доцент “ в катедра „ Западни езици “ на ФКНФ на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ и да дефинира период за премахване на установените нарушавания. "

Докладът на новосформираната Комисия по академична нравственос от 30 ноември е вторият от основаването ѝ до момента. Първият, от първото десетдневие на ноември, откри плагиатство в трудовете на ректора на Техническия университет - Варна Росен Василев, който бе отхвърлен от министъра на образованието и на негово място бе назначен изпълняващ длъжността до провеждането на избори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР