Съществен отлив в доверието се отчита при всички по-големи политически

...
Съществен отлив в доверието се отчита при всички по-големи политически
Коментари Харесай

Социолог: Скандалите карат хората да се отдръпнат от всички партии и политици

Съществен отлив в доверието се регистрира при всички по-големи политически партии и техните водачи, като повода са голямото количество кавги и натрупалото се през последните месеци напрежение. Това разяснява в студиото на „ Тази сутрин” социологът Геновева Петрова, която показа данните от последното национално представително изследване на „ Алфа Рисърч”.

Цялото политическо напрежение от последната година се отразява в една хладна отдалеченост, на която хората се отдръпват от партийния „ съспенс” и в следствие никой от главните играчи не извлича дивиденти, акцентира тя.
Алфа Рисърч: Президентът за първи път е с утвърждение под 50% ГЕРБ резервира нежно преимущество пред Българска социалистическа партия преди евроизборите
Така пада рейтингът както на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, по този начин и на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която за пръв път от 2 години има под 20% утвърждение. Най-рязко е отдръпването от вицепремиера Красимир Каракачанов и от някогашния му сътрудник Валери Симеонов – двамата до неотдавна имаха добър рейтинг, само че неодобрението към тях се увеличи доста след ред кавги като този с майките на деца с увреждания или с корупционните практики в Държавната организация за българите в чужбина.

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация, който побърза да се разграничи от считаните за близки до него задържани ръководители на ДАБЧ, към този момент има двойно повече негативни оценки, в сравнение с позитивни.

Европарламент с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи или…?

При евровот в този момент е несъмнено влизането в Екологичен потенциал на представители на единствено 3 партии – ГЕРБ (с планирани 33-34%), Българска социалистическа партия (30-32%) и Движение за права и свободи (10-13%), уточни Геновева Петрова.

На ръба на бариерата от 5,88% са „ Обединени патриоти” (5,5-6%) и „ Демократична България” (5,5-5,8%), като обаче при националистите имаме осезателен отлив през последните месеци, до момента в който обединяването в дясно-център е във напредък и се чака последователите му да са мощно мобилизирани за евровота.
Снимка: bTV
Социологът означи, че занапред влизаме в акция и водачите на листи ще имат огромно значение за представянето на партиите. Освен това има и нюанси вътре в самите политически сили: „ Сред гласоподавателите на ГЕРБ има както еврооптимисти, по този начин и хора, които споделят немалки евроскептични настроения. Българска социалистическа партия не съумява да натрупа електорална поддръжка, съумява да трансформира евровота в тест „ за” и „ против” държавното управление, което консолидира най-твърдите привърженици”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР