САЩ заявиха, че покупката на френски изтребители от Сърбия ще

...
САЩ заявиха, че покупката на френски изтребители от Сърбия ще
Коментари Харесай

САЩ обясниха какво означава за Русия покупката на френски изтребители от Сърбия

Съединени американски щати обявиха, че покупката на френски изтребители от Сърбия ще повлияе на връзките с Руската федерация

Сърбия ще закупи френски изтребители Rafale в условия на сериозен раздор с Русия, пишат публицисти от американското военно списание Military Watch Magazine (MWM). В своя нов документ те изясняват какво значи „ завоят “ на Белград за системата за противовъздушна защита на страната. Pravda.Ru разгласява превод на материал на MWM.

На 9 април, след години на спекулации по отношение на бъдещето на бойния въздушен флот на Сърбия, президентът на страната Александър Вучич съобщи, че по време на договарянията с френския си сътрудник Еманюел Макрон е

„ “, сподели той.

Остава неразбираемо дали тези самолети ще заменят настоящия парк на страната от 14 изтребителя МиГ-29, най-новите от които бяха трансферирани от съветските ресурси през 2017 година и осъвременени до стандарта „ потомство 4+ “. Ако МиГ-овете бъдат непокътнати, това би отворило вратата за Сърбия да употребява по едно и също време съветски и изтребители, направени по стандартите на НАТО, както направиха доста неутрални страни като Индия, Египет, Малайзия и Индонезия.

Неутралните страни, в това число Сърбия, бяха подложени на забележителен напън от целия западен свят да не купуват съветско военно съоръжение, а Белград беше застрашен с американски стопански наказания, както и Индия, Египет и няколко други. Тези закани, по-специално, дерайлираха проектите за придобиване на системи за противовъздушна защита С-400 от Русия, макар че в този случай Сърбия избегна увеличение на зависимостта от западно съоръжение и вместо това закупи системите HQ-22 от Китай.

По-рано имаше спекулации, че Сърбия може да се опита да придобие и китайски изтребители, с цел да избегне зависимостта или от оборудването на НАТО, или от западните наказания. Докато местоположението на Сърбия в Европа я прави уязвима за закани от наказания, през 2023 година Казахстан и Етиопия отхвърлиха придобиването на изтребители Rafale в интерес на съветските Су-30, след предходното решение на Алжир да направи същото, защото нито една от тези страни не беше толкоз стопански подвластна от Западен блок и не беше толкоз уязвима от геополитическа позиция страна.

Способностите на изтребителите и противовъздушната защита са изключително сензитивен въпрос в Сърбия заради последните исторически събития, включващи интензивни бомбардировки от силите на НАТО, които се случиха в стеснен мащаб през по-голямата част от 90-те години на предишния век, само че се усилиха доста след март 1999 година, което докара до опустошителни последствия за публичното здраве и гражданската инфраструктура.

Въпреки това, до момента в който Сърбия се стреми да се причисли към Европейския съюз, европейските чиновници заеха изключително мощна позиция във връзка с неутралитета и ясно дадоха да се разбере, че от страната се изисква да премине към общоприетоо военно съоръжение на НАТО.

Експлоатацията на изтребителите Rafale ще направи Сърбия подвластна от Франция за аварийни елементи и муниции, защото е известно, че страната е конфигурирала спешни превключватели на своите самолети и ракети, изстрелвани от въздуха, с цел да предотврати потреблението им против френските ползи.

Френските въздушни оръжия с огромен обхват също разчитат на американско GPS ориентиране, което значи, че следените удари ще бъдат невъзможни, в случай че Вашингтон отдръпна поддръжката си. Тъй като известието пристигна малко след 25-ата годишнина от началото на бомбардировките на НАТО, покупката демонстрира желанието на Сърбия да се придвижи още повече в западната сфера на въздействие.

Бъдещето на флота от МиГ-29 на страната обаче остава нестабилно, както и контрактуваните елементи по контракта за доставка на Rafale, в това число за типа муниции, които ще бъдат доставени. Придобиването повдига и съществени въпроси за това по какъв начин самолетите по стандартите на НАТО ще бъдат интегрирани в руските, китайските и съветските системи за противовъздушна защита на страната.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Правда.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6115Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед6920Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед53180Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед23047Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед44293Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед552359Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181792Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140628Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125561Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР