САЩ започват новата фискална година с брутен национален дълг, който

...
САЩ започват новата фискална година с брутен национален дълг, който
Коментари Харесай

Брутният национален дълг на САЩ прехвърли $31 трилиона

САЩ стартират новата фискална година с брутен народен дълг, който към този момент е над 31 трилиона $, съгласно отчет на финансовото министерство във Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Дългът доближава законоустановения предел от почти 31,4 трилиона $. Конгресът на Съединени американски щати гласоподава, че това е оптималната сума, която американското държавно управление може да заеме. Огромният дълг се отразява отрицателно на така и така слабата стопанска система на Съединени американски щати,

която е изложена на висока инфлация, повишаващи се лихвени проценти и мощен щатски $.

Докато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън акцентира напъните на своята администрация за понижаване на бюджетния недостиг и за ограничение на високата инфлация, икономисти предизвестяват, че равнището на брутния народен дълг е тревожно високо, отбелязва АП.

Икономистът Оуен Зидар от университета в Принстън разяснява, че повишението на лихвените проценти ще оскъпи дълга на Съединени американски щати и „ ще изостри проблемите, които той поражда “.

Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати увеличи главните лихвените проценти няколко пъти през тази година в опит да овладее инфлацията в страната.

Икономиката на Съединени американски щати се е свила с 0,6 на 100 на годишна основа от април до юни

на фона на скока в цените на потребителските артикули, разгласи на 29 септември държавното управление, представено от Асошиейтед прес, без да поправя предходната си прогноза за второто тримесечие.

Това е второ следващо тримесечие на икономическо стесняване, което е импровизирано емпирично предписание за криза. Повечето икономисти, базирайки се на мощния и резистентен пазар на труда, считат, че водещата международна стопанска система към момента не е в спад. Те обаче са обезпокоени, че може да поеме по пътя на рецесията, защото УФР на Съединени американски щати покачва лихвите, с цел да удържи инфлацията.
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР