САЩ започват да ни строят 7 блок на АЕЦ Козлодуй“.

...
САЩ започват да ни строят 7 блок на АЕЦ Козлодуй“.
Коментари Харесай

САЩ започват да ни строят 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Заемат се и с високоактивните ни отпадъци

Съединени американски щати стартират да ни строят 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Министерският съвет утвърди план на съглашение сред държавните управления на България и Съединени американски щати за съдействие в нуклеарната област, оповестиха от държавна пресслужба. Споразумението е за съдействие по плана за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и нуклеарната стратегия за цивилен цели на Република България. С решение на Народното събрание от м. януари 2023 година се разпорежда на Министерския съвет да организира договаряния. И да подписа междуправителствено съглашение с държавното управление на Съединени американски щати. За създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология АР 1000. Проектът на съглашение предстои на ратификация от Народното събрание.

Документът има за цел да сътвори рамка за задълбочаване на съдействието по плана за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ и нуклеарната стратегия за цивилен цели в Република България.

Въз основа на правилото на взаимната полза и като се вземат поради общите ползи и цели на двете страни.

Консултациите, обменът на експертен и механически принос за реализиране на прогрес при създаването на нуклеарната стратегия на България, присъединяване на субекти от трети страни, при съблюдаване на използваното национално законодателство, в проектирането, построяването и стартирането в употреба на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “, идентифицирането на евентуално финансиране, насърчаването на нуклеарната сила за цивилен цели в границите на Европейски Съюз са измежду главните действия по съглашението.

За България нуклеарната енергетика има значима роля при гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност. Тя обезпечава сила на налични цени. И е основен детайл напъните за прекосяване към нисковъглеродна стопанска система.

Стартирахме процедурата по правене на процедурата за Оценка на влияние на околната среда за блок 8 на АЕЦ „ Козлодуй “. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев.

Министър Радев акцентира, че сега България продължава политиката на развиване на спомагателни генериращи потенциали. И по-конкретно към този момент имаме устойчиви решения на Министерски съвет на графика за създаване на нов 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Нашата цел е да имаме към 2034 година присъединена към мрежата и функционираща част от новите мощности, по-конкретно блок 7. И с един небосвод от две до три години, съгласно процедурите, които имаме да извървим и във връзка с блок 8 “, сподели той.

Според него имаме преимуществото, че разполагаме с площадка, инфраструктура. Но и построяваме и планираме спомагателна инфраструктура за тази нова площадка 2. Такава че тя да е подобаваща за два блока, а освен за блок 7.

Избраната за момента технология е АР1000 на „ Уестингхаус “.

„ Това е продължение на старания, които поставяме и на междуправителствено равнище, сред държавните управления на Съединени американски щати и България. Последното решение на Министерски съвет от през днешния ден е решението на поддръжка за съгласуването на текста на междуправителственото съглашение. Съответно към този момент имам мандат за подписването на това съглашение. Надявам се това да стане в границите на идващия месец. Всички текстове са съгласувани и конкретизирани сред сътрудниците “, съобщи министър Радев.

Той уточни, че съглашението не се концентрира единствено върху избора на технологията. Но и разрешава едно по-широко съдействие в обмена на познания, опит и информация, развиване на фрагменти и спомагателни технологии.

„ И нещо, което е доста значимо да развиваме взаимни планове за преправка и дълготрайно предпазване на високоактивни боклуци “, акцентира енергийният министър.

Той заяви, че има към този момент одобрен работен график, по който се движим. По него сме в процедура на покана на евентуални строителни като сътрудници на блок 7.

„ Очакваме до 2 февруари първите апликационни форми, с цел да успеем да създадем надлежно една къса листа с квалифицирани строители. Към тях има избрани условия за оборот и опит. Ще създадем избор на сътрудник и строител, тъй че към юни да сме в положение да оформим съглашение. Нашата цел е до лятото на идната година да приключим с инженеринг първа фаза и да имаме опцията да се придвижим към приемане на дефинитивно капиталово решение. След това ще възложим производството на оборудването с дълъг период на произвеждане. Надявам се, че точно това ще са поредицата от стъпки, които да създадат този развой необратим и изпълним в периодите, за които приказваме. Проектът е изпълним изрично “, акцентира министър Радев.

Той съобщи, че се работи доста интензивно по стратегия за различна преправка отвън Русия на отработеното изтощено нуклеарно гориво от блокове 5 и 6 на АЕЦ „ Козлодуй “.

Източници – Novini.bg, БГНЕС

Още вести четете в секция Бизнес

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР