САЩ започнаха да трупат стратегически резерви от уран в опит

...
САЩ започнаха да трупат стратегически резерви от уран в опит
Коментари Харесай

САЩ попълват стратегическия си резерв с 800 хил. фунта уран

САЩ започнаха да натрупат стратегически запаси от уран в опит да понижат доставките от Русия. Министерството на енергетиката на страната подписа контракти за закупуване на 800 хиляди фунта уран от локални мини, както и държавен контракт за $14 млн. с единствената преработвателна фабрика за преправка на първични материали. Стартира стратегия на стойност 75 милиона $ за подкрепяне на локалните производители за възкръсване на нуклеарната промишленост в Съединени американски щати. Създаването на запаси на фона на рисковете от наказания е напълно разумно, считат специалисти.

За съпоставяне, през 2021 година американските атомни електроцентрали са закупили единствено 46,7 милиона фунта  уран 3O8 на междинна цена от 33,9 $ за  фунт.

Държавен контракт на стойност 14 милиона $ беше извоюван и от единствения в страната цех за преправка на суровина, Honeywell (собственост на ConverDyn), който ще преработва уран 3O8 в уранов хексафлуорид (UF6, суровина за по-нататъшно обогатяване), оповестява S&P Global, представена от в. Комерсант ". Властите се надяват, че договорът ще разреши рестартирането на Honeywell, която е затворена от края на 2017 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР