САЩ внимателно се подготвяха“ за възможността Русия потенциално да удари

...
САЩ внимателно се подготвяха“ за възможността Русия потенциално да удари
Коментари Харесай

Си Ен Ен: САЩ се подготвяха за ядрен удар на Русия след загубата й на Херсон

Съединени американски щати „ деликатно се подготвяха “ за опцията Русия евентуално да удари Украйна с нуклеарно оръжие, споделиха двама високопоставени чиновници на американската администрация, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Администрацията на Байдън беше изключително загрижена, че Русия може да употребява тактически или военни нуклеарни оръжия, споделиха чиновниците. Си Ен Ен написа, че заключението за риска от нуклеарна офанзива „ е направено не от един знак, а от композиция от събития, разбори и, най-важното, от доста значими нови разследващи данни “. Както сподели един чиновник на администрацията, опасенията " не бяха единствено хипотетични ". „ Трябваше да планираме да бъдем във допустимо най-хубавата позиция, ако това към този момент немислимо събитие в действителност се случи “, сподели източникът.

Отбелязва се, че от края на лятото до есента на 2022 година Съветът за национална сигурност на Съединени американски щати провел поредност от срещи за създаване на проекти за деяние при положение на доста ясни признаци, че руснаците ще нападат с нуклеарни оръжия. Както показва медията, във Вашингтон са считали, че Русия може да обмисля тактически нуклеарен удар като средство за въздържане на по-нататъшни загуби в окупираните територии на Украйна, както и на всяка евентуална офанзива против самата Руска федерация.

Опасенията в Белия дом са се появили в късното лято на 2022 година, когато украинските сили настъпваха към окупирания от Русия южен град Херсон. Градът беше най-голямата премия за Русия след нашествието, само че тогава имаше заплаха да бъде изгубен от украинската контраатака. Най-важното е, че с напредването на украинските сили цели съветски елементи бяха в заплаха да бъдат обкръжени.

Мнението в администрацията беше, че такава пагубна загуба може да бъде „ евентуален спусък “ за потреблението на нуклеарни оръжия. Американските чиновници са били загрижени, че откакто съветският президент Владимир Путин бе споделил на съветския народ, че Херсон към този момент е част от самата Русия, загубата на града може да даде мотив на Москва да преглежда тактически нуклеарен удар като възпиращо средство против по-нататъшни загуби на следена от Русия територия в Украйна.

Телевизията напомня, че в това време съветската пропагандна машина разпространяваше фалшив за „ украинска мръсна бомба “. Американски чиновници се притесняваха, че може да бъде употребявано като прикритие за съветска нуклеарна офанзива. Отбелязва се още, че западните разследващи организации са получили информация, че по това време са се водили договаряния сред съветски публични лица, в които намерено се е обсъждал нуклеарен удар.

Съединени американски щати обаче в никакъв случай не са получавали разследваща информация, че Русия подхваща стъпки за подготовка на нуклеарните си сили за осъществяване на сходна офанзива, написа отбелязва Си Ен Ен.

 

Инфо: БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР