САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нападне. Това заяви американският

...
САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нападне. Това заяви американският
Коментари Харесай

Джо Байдън: САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нападне

САЩ ще защитят Тайван, в случай че Китай нападне. Това съобщи американският президент Джо Байдън. По-късно обаче представител на Белия дом обърна внимание, че това заявление не значи, че Съединени американски щати трансформират външната си политика.

Съединени американски щати имат закон, съгласно който са задължени да оказват помощ на Тайван да се пази. В същото време обаче Съединени американски щати следват политика на „ стратегическа несигурност “, съгласно която съзнателно не разкриват тъкмо какви ограничения биха подхванали при положение, че Китай нападне Тайван, съобщи Би Би Си.

Засега няма реакция от страна на Китай.

Коментарът на Байдън пристигна по време на конференция по отношение на информацията, че Китай тества свръхзвукови ракети. На въпрос дали Байдън удостоверява желанието за отбрана на Тайван и по какъв начин прави оценка развиването на въоръжението на Китай, американският президент отговори:

„ Да. Няма потребност от терзания дали те ще станат по-силни, тъй като Китай, Русия и останалата част от света знаят, че ние най-мощната войска в историята на света “.

След това на въпрос дали Съединени американски щати ще вземат участие в отбраната на Тайван, в случай че Китай нападане, президентът отговори:
„ Да, удостоверяваме този ангажимент “.

След това представител на Белия дом категорично обърна внимание, че Съединени американски щати не вършат смяна във външната си политика.

Както е известно по време на гражданската война през 1940 година Китай и остров Тайван се отделят. Тайван твърди, че е самостоятелна страна, само че Китай я възприема като отделила се провинция, която ще бъде присъединена назад, неуточнено по кое време, в случай че е належащо и посредством мощ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР