САЩ ще увеличат доставките на втечнен природен газ (LNG) към

...
САЩ ще увеличат доставките на втечнен природен газ (LNG) към
Коментари Харесай

САЩ увеличават доставките на LNG за Германия

САЩ ще усилят доставките на полутечен природен газ (LNG) към Германия, откакто като най-новият американски експортьор Venture Global и немската EnBW се договориха за по-големи количества от суровината.

Реклама
Досега договорката сред двете компании беше за 500 хиляди тона LNG на година, като размерът към този момент е нараснал на 2 млн. тона годишно. Това количество отчасти ще запълни немския недостиг, откакто планът " Северен поток 2 " беше спрян поради съветската инвазия в Украйна. Преди началото на войната съветският газ представляваше 55% от вноса на сила в най-голямата европейска стопанска система.

Въпреки това новите количества няма изцяло да обезпечат потребностите на немския бизнес и консуматори. Сигурен знак за това е и фактът, че страната неотдавна нае пет танкера, които са особено модифицирани, с цел да могат да придвижват LNG на дълги дистанции.

Сделката на Venture Global с EnBW е единственият дълготраен LNG контракт, който Германия има със Съединените щати досега. Доставките по него ще стартират през 2026 година, като те ще потеглят за Германия от към този момент недостроените фабрики Plaquemines и CP2 в щата Луизиана. Други немски енергийни компании, измежду които Uniper и RWE, са подписали съглашения на по-ранен стадий за импорт на LNG от Съединени американски щати.

" Винаги сме вярвали, че с течение на времето [американският LNG] е това, към което ще се стреми световното разпространяване във връзка с клиентите по света ", сподели пред CNBC Майк Сабел, основен изпълнителен шеф на Venture. " Това явно се промени - фрапантно - в последно време заради нашествието ", добави той.
Реклама Обрат за промишлеността
Скорошният скок в интереса към втечнения газ от Съединени американски щати бележи забележителен поврат за промишлеността, която единствено преди две години беше изправена пред рецесия заради опасения за околната среда и слабото търсене. Руската инвазия в Украйна промени енергийния пейзаж в Европа, като основната причина за това е потреблението на енергийните запаси като оръжие за изнудване от страна на Русия.

Експерти са на мнение, че за момента Съединени американски щати не са изцяло подготвени да поемат доста спомагателни поръчки. В страната има единствено седем завода, в които се втечнява природният газ. Plaquemines на Venture Global е към този момент деен, само че към момента не е изцяло приключен и не работи с цялостния си индустриален потенциал.

Tellurian, друга компания, която има интензивно присъединяване в сектора, към момента се бори да набере средства за своя цех за експорт на LNG Driftwood, откакто през септември две от огромните компании зад плана, който е на стойност към 25 милиарда $, се отхвърлиха от присъединяване.
Сделка след рецензиите на немския стопански министър
Новината за увеличеното количество доставки на Venture Global идва единствено ден откакто немският стопански министър подлага на критика Съединени американски щати и други другарски страни за цените на природния газ. " Някои страни, в това число другарски, от време на време желаят астрономични цени [за своя газ]. Разбира се, това води със себе си проблеми, за които би трябвало да приказваме ", сподели Робърт Хабек пред районния немски вестник NOZ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР