САЩ ще настояват за утрояване на инсталираните атомни мощности в

...
САЩ ще настояват за утрояване на инсталираните атомни мощности в
Коментари Харесай

САЩ настояват за утрояване на атомните мощности в света

Съединени американски щати ще упорстват за утрояване на конфигурираните атомни мощности в международен мащаб до 2050 година на срещата на върха на конференцията на Организация на обединените нации за климата (COP28) в края на месеца, написа Bloomberg.

Вашингтон ще призове Световната банка и други интернационалните финансови институции да включат нуклеарната сила към политиката за целево разпределяне на заеми, съгласно документ, с който Bloomberg разполага.

Съединени американски щати евентуално ще се причислят към проядрената декларация дружно с Обединеното кралство, Франция, Швеция, Финландия и Южна Корея, като документът ще бъде публично подписан на 1 декември в Дубай, считат осведомени. Тази стъпка ще бъде последвана от ангажимент на световната нуклеарната промишленост за утрояване на атомните мощности от равнищата им през 2020 година, съобщи специалист, поискал анонимност, защото към момента информацията не е обществена.

Тазгодишната климатична конференция на Организация на обединените нации ще се организира в Обединените арабски емирства - единствената страна на Арабския полуостров с работеща АЕЦ, само че към момента не е ясно дали домакините ще подпишат документа. Двуседмичната среща на върха, която би трябвало да стартира на 28 ноември, ще включва „ световна равносметка “, с цел да се наблюдава какъв брой надалеч е светът от курса за поддържане на световното стопляне под 1,5 градуса и какво още би трябвало да се направи, с цел да се преодолее разликата.

Според най-новия отчет на Организация на обединените нации парниковите излъчванията ще се покачат с 9% до 2030 година спрямо 2010-а, тласкайки планетата към световно стопляне от 2,8 градуса. Страните признават „ основната роля на нуклеарната сила за реализиране на въглеродна индиферентност до или към средата на века “, се споделя в план на декларацията./fakti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР