САЩ ще напуснат ЮНЕСКО на 31 декември. Това съобщи Държавният

...
САЩ ще напуснат ЮНЕСКО на 31 декември. Това съобщи Държавният
Коментари Харесай

САЩ напускат ЮНЕСКО, Бокова съжалява

САЩ ще изоставен ЮНЕСКО на 31 декември. Това заяви Държавният департамент през днешния ден.

Решението е удар върху Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета, която и сега среща усложнения при набирането на средства.

ЮНЕСКО добави още обекти в международното културно завещание

Бокова разгласи Стоичков за дипломат на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО възпламени искра в Близкия Изток, повлече смъртни закани за Бокова

ЮНЕСКО е основана в Париж. Започва своята работа през 1946 година Тази седмица организацията би трябвало да избере нов общоприет секретар след края на мандата на Ирина Бокова.

Съединени американски щати съвсем напълно стопираха парите за ЮНЕСКО, откакто под управлението на Бокова през 2011 година беше взето решение да се подсигурява пълноправно участие на Палестина със статут на страна, макар съпротивата на Съединени американски щати и Израел.

Официалната позиция на Вашингтон е, че излизането от ЮНЕСКО е резултат от „ продължаващите антиизраелски предубеждения” в организацията, която се нуждае от „ фундаментална реформа”. Все отново Съединени американски щати ще останат в позицията на наблюдаващ без финансови и други задължения.

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт сподели, че Вашингтон ще сътвори „ задача за наблюдение”, която да замести американското посланичество в основаната в Париж организция.

Генералния шеф Ирина Бокова пък съобщи „ надълбоко съжаление” за решението на Съединени американски щати, наричайки го „ загуба на мултилатерализъм”.

„ Искам да изразя надълбоко страдание за решението на Съединени американски щати да се отдръпват от ЮНЕСКО”, сподели тя в изказване.

Междувременно израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде инструкции на Министерството на външните работи да приготви изтеглянето на Израел от ЮНЕСКО дружно със Съединени американски щати.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР