САЩ ще изпратят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от

...
САЩ ще изпратят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от
Коментари Харесай

Джейк Съливан официално: САЩ ще изпратят касетъчни боеприпаси на Украйна. Беше трудно решение!

Съединени американски щати ще изпратят касетъчни муниции на Украйна като част от нов пакет за военна помощ. Това удостовери в петък съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, оповестява CNN.

" Няма да заставам тук и да кажа, че е елементарно, сподели Съливан пред кореспонденти. " Трудно решение. Това е решение, което отложихме. Това е решение, което изисква съществено вглеждане в евентуалната щета за цивилните. Президентът Байдън в последна сметка реши, в консултация със съдружници и сътрудници и в консултация с членове на Конгреса, да продължи напред по тази тактика. "

Президентът Джо Байдън утвърди прехвърлянето на боеприпасите тази седмица, споделиха чиновници пред CNN.

Боеприпасите ще бъдат съвместими с обезпечените от Съединени американски щати 155 mm гаубици, основна част от артилерията, която разреши на Украйна да си върне територия през последната година.

Припомняме, че по-рано в пртък генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че НАТО " няма позиция " по отношение на касетъчните муниции, защото някои съдружници са забранили потреблението им, а други - не.

Той акцентира, че в тази ситуация това ще бъде решение на обособените държавни управления, а не на НАТО в целокупност.

Въпреки това Столтенберг означи: " Изправени сме пред брутална война и би трябвало да не забравяме, че тази грубост дава отражение, всеки ден виждаме жертви и касетъчните муниции се употребяват и от двете страни. Русия употребява касетъчни муниции, с цел да нахлуе в друга страна. Украйна употребява касетъчни муниции, с цел да се пази ".

Съветникът на украинският президент Михайло Подоляк съобщи, че Украйна би приветствала сходна доставка, тъй като тези муниции биха оказали " извънредно психо-емоционално влияние " върху съветските сили.

Те биха имали " извънредно психо-емоционално влияние " върху съветските сили

От своя страна, Германия съобщи, че ще продължи да съблюдава Конвенцията за касетъчните муниции и ще се въздържа от доставката им на Украйна.

Посланикът на Русия в Беларус Борис Гризлов сподели, че решението на Съединени американски щати е " ход на обезсърчение ".

" Като част от продължаващата помощ на режима в Киев, Вашингтон обмисля опцията за изпращане на касетъчни муниции в Украйна. За това се приказва от пролетта ", сподели Гризлов пред съветската държавна осведомителна организация ТАСС в петък.

" Сега " ястребите " на Запад схванаха, че по този начин рекламираното контранастъпление на украинските въоръжени сили не върви по проект, по тази причина се пробват непременно да му дадат най-малко някакъв подтик. Всъщност това е ход на обезсърчение ", сподели Гризлов.

Human Rights Watch прикани Русия и Украйна да спрат да употребяват касетъчни муниции и прикани Съединени американски щати да не ги доставят. Правозащитната организация сподели, че както съветските, по този начин и украинските сили са употребявали оръжията, които са умъртвили украински цивилни жители.

Боеприпасите, неразрешени от над 120 страни, нормално освобождават огромен брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безсистемно в необятна област.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР