САЩ се нуждаят от национална демографска стратегия. Спадащата имиграция се

САЩ се нуждаят от национална демографска стратегия. Спадащата имиграция се ...

САЩ вече трябва да се тревожат за демографията


САЩ се нуждаят от национална демографска стратегия. Спадащата имиграция се комбинира с намаление на раждаемостта, което рискува да присъединим страната към клуба на Европа и Източна Азия, където хората са богати на хартия, но се чувстват притиснати от необходимостта да издържат все по-голям брой възрастни, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Още по темата
Идеята за демографската политика ще се стори чужда на много американци. Но това е само защото толкова дълго имахме късмет. САЩ съчетаваха необичайно висока раждаемост за богата страна с устойчиво силни нива на имиграция. Но първото от тези предимства се изпарява бързо, а второто е под заплаха.

През 90-те и първото десетилетие на новото хилядолетие САЩ имаха предимство в раждаемостта спрямо другите държави от богатия свят. Но от Голямата рецесия през 2008 г. насам това предимство се изпарява.

Голяма част от това се дължи на силния спад в раждаемостта сред латиноамериканците в САЩ, която сега е под нормата на заместване от 2,1 деца на една жена. Това е не само поради рязкото спадане на имиграцията от латинските страни (тъй като имигрантите обикновено имат повече деца), но и вероятно поради променящите се ценности сред тях. И това се случваше преди пандемията от Covid-19, която понижи още повече раждаемостта. Никой не знае каква част от този коронавирусен спад ще бъде траен.

Имиграцията също намалява. Колегата на Смит Джъстин Фокс е оптимист, като отбелязва, че броят на хората, които стават постоянно пребиваващи в Америка, се е задържал при администрацията на Доналд Тръмп и пандемията. Но броят на новите визи, издадени от САЩ, е спаднал почти наполовина през 2020 г.

Ако този спад се запази, това ще намали броя на хората, които стават постоянно пребиваващи.

С раждаемост под нормата на заместване и намаляваща имиграция Америка е изправена пред застаряващо бъдеще. Делът на възрастните хора спрямо тези в работна възраст вече растеше преди президентството на Тръмп и пандемията, като последните тенденции ще го вдигнат още.

Разбира се, ще отнеме известно време, докато САЩ попаднат в същата категория като Япония, където високата продължителност на живота и хронично ниската раждаемост заедно обусловиха най-възрастното общество в света. Но може би не след дълго САЩ ще започнат да усещат ефекта от застаряването на населението: по-бавен растеж, по-големи изисквания към здравната и пенсионната системи и повече ресурси и време, насочени към грижата за възрастните хора.
1-->Още по темата:

видеографикавидеовидеовидео Още по тематаграфикаШвейцария отхвърли отмяната на споразумението с ЕС за свободно движение на хора

Източник: investor.bg