САЩ се ангажират да одобрят F-16 за Украйна веднага след приключване на обучението

...
САЩ се ангажираха да одобрят трансфера на изтребители F-16 за
Коментари Харесай

САЩ се ангажираха да одобрят трансфера на изтребители F-16 за Украйна веднага след приключване на обучението, според американски служител.

Планът е да се гарантира, че Украйна има изтребителя, който отдавна търси, в момента, в който нейните пилоти завършат обучение на F-16. Първоначално се очакваше програмата за обучение да започне този месец, но сега не е ясно точно кога ще започне или колко време се очаква да отнеме.

Дания и Холандия поеха инициативата в подготовката на програма за обучение на украински пилоти на американския самолет, но САЩ все още работят с други страни, за да видят кой може да предостави F-16 на украинските военновъздушни сили.

Държавният секретар Антъни Блинкен изпрати писма до своите колеги в Дания и Холандия, като ги увери, че прехвърлянето на самолетите ще има „пълната подкрепа“ на администрацията на Байдън и ще се придвижи бързо, когато обучението на модерния самолет приключи.

„Имате моите уверения, че ще ускорим одобрението на необходимите заявки за прехвърляне на трети страни навреме, за да позволим доставката, когато обучението приключи, включително необходимото уведомление до нашия Конгрес“, пише Блинкен в писмата.

Ройтерс за първи път съобщи, че САЩ одобряват прехвърлянето на самолетите.

Концепция за обучение на една страница от Министерството на отбраната на Дания излага шестмесечен план за подготовка на пилоти и наземни екипажи за управление на изтребителя.

Но САЩ все още не са получили официален план за обучение за запознаване и подготовка на украинските пилоти за боен самолет от четвърто поколение. Въпреки че редица други държави летят с F-16, САЩ трябва да подпишат трансфера на обучителни материали, симулатори и ръководства за самолета, тъй като това е американски самолет, носещ чувствителна технология.

„Искаме да ги приберем там възможно най-скоро“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред Джейк Тапър от CNN в четвъртък. „Другото нещо, което трябва да сгънете тук, е тренировъчната част. Трябва да се уверите, че имате достатъчно пилоти, че те владеят правилно английски и след това да ги включите в това обучение.

„Смятаме, че това обучение ще може да започне тук относително скоро“, добави Кърби.

Въпреки това Украйна заяви в сряда, че не очаква да получи F-16 до някъде през следващата година.

„Вече стана ясно, че няма да можем да защитим Украйна с F-16 тази есен и зима“, каза говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат по време на участие в украинската държавна телевизия в сряда.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР