САЩ са засилили натиска си на европейските фирми, участващи в

...
САЩ са засилили натиска си на европейските фирми, участващи в
Коментари Харесай

САЩ засилват натиска си над фирмите в Северен поток 2

Съединени американски щати са засилили натиска си на европейските компании, участващи в градежа на съветски газопровод по дъното на Балтийско море " Северен поток 2 ", написа немският вестник " Ди Велт ". Според негови източници подизпълнителите са били застрашени с последствия, които ще стигнат надалеч, в случай че продължат да сътрудничат на плана.

Изданието осведоми, че американски служители са почнали да организират двустранни видеовръзки с компании от Германия и други страни, които вземат участие в реализацията на плана, считан от Вашингтон за опасност от увеличение зависимостта на Европа от съветския газ, само че и за личните американски енергийни ползи

Според източниците на " Ди Велт " общо 12 представители от Държавния департамент и министерствата на финансите и на енергетиката на Съединени американски щати са водили въпросните диалози, при които " в благосклонен звук доста добре са дали да се разбере, че желаят да предотвратят завършването на строителството на газопровода ". Заплахата от страна на Вашингтон била " доста сериозна ", настояват осведомени с тази диалози.

Това се случва откакто предишния вторник Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати утвърди стягане на глобите против газопроводите " Северен поток - 2 " и " Турски поток " в плана за отбранителния бюджет за идната финансова година (в Съединени американски щати тя стартира на 1 октомври). Става дума за въвеждане на рестрикции против задгранични лица, които в забележителна степен оказват помощ за продажбата, арендата или даването на плавателни съдове за полагането на тръби, предопределени за построяването на " Северен поток - 2 " и " Турски поток ".

Миналата седмица висшият представител на Европейски Съюз за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че Евросъюзът твърдо се афишира срещу едностранни наказания и закани за използването им от страна на Съединени американски щати, които вредят на ползите на европейски компании, в това число във връзка с газопроводите " Северен поток - 2 " и " Турски поток ", тъй като сходни ограничения са в прорез с интернационалното право.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР