САЩ са забранили вноса на електроника в Русия и Беларус.

...
САЩ са забранили вноса на електроника в Русия и Беларус.
Коментари Харесай

Каква е ролята на Беларус във войната на Русия срещу Украйна? - коментар на Андрей Санников

САЩ са забранили вноса на електроника в Русия и Беларус. Сред лимитираните артикули са смарт телефони на цена над 300 $, както и компютри, модеми и други Опасението е, че с тях страните могат да покачват военния си потенциал като употребяват електронните детайли и други елементи, в това число за производството на ракети.

Беларуски антиправителствени деятели поеха отговорност за свалянето с дрон на съветски аероплан за наблюдаване А-50 на летище покрай столицата Минск.

" Това бяха дронове. Участниците в интервенцията са беларуси ", е споделил Александър Азаров, водач на беларуската антиправителствена организация BYPOL, представен от " Телеграм ". В предаването " Светът и ние " гостува беларуският коментатор отстъпник Андрей Санников.

Българска национална телевизия: Каква е ролята на Беларус във войната на Русия против Украйна?

Андрей Санников: Режимът на Лукашенко е съагресор - това беше декларирано и от Организация на обединените нации, и от Евросъюза. Той е пълностоен участник във войната против Украйна. На 24 февруари Украйна беше атакувана от територията на Беларус. От тук потеглиха против Киев и до момента самолетите изхвърчат от територията на Беларус, изстрелват се ракети против Украйна, организират се учения и се приготвят съветски бойци. Оказва им се здравна помощ, дават им се лечебните заведения, т.е. във военно отношение територията на Беларус напълно е под контрола на Кремъл и Путин.

Българска национална телевизия: Дали Минск ще бъде по-активен във военните дейности против Украйна - в последно време прекалено много се приказва за това?

Андрей Санников: Да, несъмнено. Смятам за прекомерно евентуално това за което в последно време предизвестяват, че следва изостряне на обстановката. Вчера излетя един МИГ-31 против Украйна, изстрелваха се ракети. В близко бъдеще Путин отново ще се среща с Лукашенко. Миналият път, преди една година, когато се срещнаха по същото време, стартира огромната въоръжена експанзия на Русия против Украйна. Съвсем скоро следва Лукашенко да отиде в Иран. Смятам, че ще приказват за взаимното произвеждане на дронове за Русия. Засилването на напрежението в Беларус и в този момент е налице и ще продължи.

Българска национална телевизия: Как оценявате връзките сред Техеран и Минск?

Андрей Санников: Това са аналогични режими, знаем, че тези режими ненавиждат народите си. През 2020 година белоруският народ сподели, че в главната си част е против диктатора Лукашенко. Сега в Иран революцията продължава, макар че против протестиращите се ползват вероятните най-жестоки ограничения, в това число и убийства. Същото беше и в Беларус. Тези еднотипни режими постоянно търсят избавление между тях, както и путинският. Никой не желае да има алъш-вериш с тях, даже да са богати с нефт, като Русия, като Иран. Тези режими търсят благоприятни условия за съдействие между тях, съдействие рисково за света. Защото, в случай че в действителност стартира произвеждане на дронове в Беларус, а доколкото разбирам това не е мъчно, това ще е в помощ съветската войска и против Украйна.

Българска национална телевизия: Според Вас за какво Лукашенко не можеше да резервира неутралитет при съветската експанзия против Украйна?

Андрей Санников: Той въобще не е имал проекти да остава безпристрастен и непрестанно лъже. Тази експанзия против Украйна се приготвяше не от един месец, не от една година - от дълго време я готвеха. На територията на Беларус се организираха най-големите след разпадането на Съветския съюз военни учения, по този начин наречените Запад 11, 12, 17. И по време на тези учения упражняваха за военни дейности против Европа. Не единствено против Украйна, а и срещу Балтийските страни, против Полша и искрено се готвеха за война в Европа и против Европа. Той в никакъв случай не си е мислил за неутралитет, даже отстрани в конституцията думата " неутралитет ". Сега Беларус е част от военната машина на Русия.

Българска национална телевизия: Има анализатори, които считат, че Путин може да смъкна Лукашенко от власт. До каква степен съгласно Вас това е действително?

Андрей Санников: Путин би могъл да смъкна Лукашенко единствено като щракне с пръст. Сега Лукашенко напълно зависи от Путин и режимът се крепи само с помощта на поддръжката от Русия - финансова, политическа, икономическа, банкова и по този начин нататък. За Путин това не е проблем. Отдавна би могъл да го направи, само че в този момент се оказа, че Лукашенко му би трябвало, тъй като Путин въобще няма други съдружници. И би трябвало да покаже, че има най-малко един съдружник. Знаем, че даже страните от Централна Азия, които обичайно организираха политика на поддръжка за Русия - Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, не са във екстаз от войната, не поддържат войната на Русия против Украйна. Затова му остава единствено вярното куче Лукашенко.

Българска национална телевизия: Според Вас по кое време ще завърши тази война?

Андрей Санников: Западът може изрично да способства войната да завърши през тази година, в случай че мисли стратегически. Да се опълчи на Русия, тъй като другояче Русия ще навлезе в Европа и няма да спре. Да не разисква по няколко месеца доставките на оръжие за Украйна, а още през днешния ден да достави нужното оръжие.
Нека си спомним за началото на войната, когато водещите западни страни, основно Германия споделяха " няма да доставяме тежко въоръжение, няма да доставяме далекобойна артилерия и по този начин нататък ", в този момент всичко това се доставя. Затова не би трябвало да се връщаме към вчерашния ден, а да помислим по какъв начин по-ефективно да помогнем на украинската войска, тъй като тя има потребност от помощ с всички типове оръжие. Глупаво е да се дели оръжието за Украйна на отбранително и настъпателно - Украйна не е агресор, агресор е Русия. Затова всичкото оръжие, което употребява Украйна, е отбранително. Трябва да ѝ се оказва помощ и тогава през тази година войната ще завърши. Не би трябвало да бъде принуждавана Украйна да сяда на масата на договарянията, тъй като времето за всевъзможни примирия от дълго време изтече. Путин не желае никакъв мир, желае война, желае победа против Украйна. Ако това бъде позволено, ще значи, че идващият удар ще бъде нанесен по Европа, по европейските страни членки на Европейския съюз и НАТО.

Българска национална телевизия: Твърди се, че белоруската войска като че ли е част от съветската. Съгласен ли сте с това?

Андрей Санников: Не, не е тъкмо по този начин. На Путин му се желае, може би и на Лукашенко, само че белоруската войска не е подготвена, тя се състои от наборници, които участваха в митингите и по тази причина ненавиждат Лукашенко. Белоруската войска както и целият народ не желае тази война, против войната е. Затова, в случай че има такава заповед, главната част от белоруските бойци ще намерят метод да не водят война - ще се предадат или ще дезертират, или ще заминат зад граница, с цел да се откажат. Мисля, че въобще не е част от съветската войска. Офицерите, командването в действителност са проруски настроени и по това армията се разграничава от командването, тъй като командването по скоро ще извърши заповедите на Кремъл, а армията надали изцяло ще му се подчини. Но в случай че Путин изкомандва, Лукашенко ще се подчини. Нататък ще стартират към този момент едни други процеси във войската.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР