САЩ са първата и единствена държава извоювала категорична победа във

...
САЩ са първата и единствена държава извоювала категорична победа във
Коментари Харесай

4 юли - 1776 г. Американските заселници нанасят първата военна загуба в историята на Великобритания и извоюват независимостта на САЩ

САЩ са първата и единствена страна извоювала безапелационна победа във война против най-голямата международна империя - Англия.

Победата на американските заселници и независимостта им е предвестител на разпадането на империята в идващите епохи и налагането на Съединени американски щати като международен стопански и военен хегемон. 

Към средата на 18 век тринайсетте колонии, съставляващи част от Английската империя в Новия свят, изпитват усложнения да бъдат ръководени от крал, който е на 3 000 благи оттатък Атлантическия океан.

Върджиния прави първата крачка по пътя на независимостта с гласуването да се сътвори комитет, представляващ колониите. Първият Континентален конгрес заседава през септември 1774 година На него вършат лист на недоволствата от короната, който се трансформира в първия квалифициран документ, довел до формалното делене на колониите от Англия. Джордж Вашингтон поема командването на Континенталната войска и влиза в пердах с британците в Масачусетс. През идващите осем години преселниците водят яростни сражения в Революционната война.

Междувременно във Филаделфия, щата Пенсилвания, се води вербален дуел. На 2 юли 1776 година Вторият континентален конгрес обнародва идващия лист на недоволствата и първият, който се подписва под него, е Джон Ханкок, президентът на втория Континентален конгрес. Документът, наименуван Декларация за самостоятелност, съставлява изменничество по отношение на короната, и има заплаха петдесет и шестимата, които го подписват, да бъдат екзекутирани.

Денят на независимостта се чества на 4 юли, тъй като на този ден Континенталният конгрес утвърждава Декларацията за самостоятелност. В продължение на месец след 8 юли 1776 година този документ е четен обществено и хората честват всякога, когато го чуят. На идната година във Филаделфия бият камбани и има топовни салюти, палят свещи и фойерверки. Войната за самостоятелност обаче продължава чак до 1783 година и едвам тогава Денят на независимостта става формален празник.

На всеки 4 юли американците имат почивен ден. Различните общности отиват на пикник за деня с обичаните си хот дог, хамбургери, картофена салата, запечен боб и всевъзможни добавки. Следобедното превозване не е приключено, в случай че няма радостна музика, другарски бейзболен мач, смешни надпревари или съревнования в ястие на къс и любеница. В някои градове има паради под съпровода на учебни оркестри. В която и точка на света да се намират американците, те се събират за обичайното празнуване на 4 юли.

Декларацията за самостоятелност е прочетена за първи път във Филаделфия, щата Пенсилвания. Днес на фестивала Фрийдъм в Индипендънс Хол облечени в костюми от това време американци разиграват историческите събития и четат Декларацията за самостоятелност на тълпата. Във Флагстаф, щата Аризона, към 4 юли в продължение на три дни американските индианци провеждат свои церемонии с родео и танци. В Литиц, щата Пенсилвания, в парка през нощта възпламеняват стотици свещи, направени в течение на миналата година, и ги пускат да плават по водата, до момента в който избират Кралица на свещите. На 4 юли американският транспортен съд „ Джон Ф. Кенеди ” влиза в пристанището на Бостън, щата Масачусетс, опънал платна, бостънският поп оркестър изнася концерт от патриотични песни, а повече от 150 000 души следят фойерверките над водната повърхнина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР