САЩ са обсъждали неофициално с Турция възможността Анкара да предостави

...
САЩ са обсъждали неофициално с Турция възможността Анкара да предостави
Коментари Харесай

САЩ са обсъждали с Турция предоставянето на руски системи за въздушна отбрана на Украйна

САЩ са обсъждали импровизирано с Турция опцията Анкара да даде част от своите съветски системи за въздушна защита C-400 на Украйна. Искането е било отправено от зам-държавния секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман по време на визитата ѝ в Анкара по-рано през март, оповестява Ройтерс като се базира на свои източници.

Администрацията на президента Джо Байдън се пробва да обезпечи руски и съветски отбранителни системи за Киев от съдружници в НАТО, които имат такива. Преди дни „ Файненшъл таймс “ излезе с информация, че задачата на на Съединени американски щати Лойд Остин в Европа е обвързвана точно с това. Остин посети Словакия и България. След визитата на Остин в Братислава в четвъртък министърът на защитата на Словакия Ярослав Над сподели, че Словакия е подготвена да даде своите системи С-300, в случай че съдружниците от НАТО обезпечат сурогат.

В събота по време на конференция в София българският министър председател Кирил Петков съобщи, че алтернатива за даване на българските системи C-300 на Киев не е била обсъждана по време на диалозите с Остин. Той повтори тезата, че сходно решение може да бъде взето единствено от Народното събрание.

„ Не сме говорили за военна поддръжка в Украйна по никакъв метод. И всички подправени вести, които бяха казвани до скоро, мога да кажа, че не са факт “, сподели тогава Петков.

се оповестиха президентът Румен Радев и съдружния сътрудник в ръководството Българска социалистическа партия в лицето на лидерката на партията Корнелия Нинова .

По думи на източниците на Ройтерс, предлагането на Белия дом за даване на системите C-400 на Анкара е било отхвърлено. През 2019 година точно съветските системи станаха мотив за рецесия в връзките сред Съединени американски щати и Турция. Правителството на Реджеп Тайип Ердоган поръча и получи такива системи на стойност милиони долари. В същото време администрацията на тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп за създаване и снабдяване на изтребители F-35 от най-ново потомство, a Турция счете сходна позиция за „ нечестна “.

От Кремъл на няколко пъти обявиха, че даването на съветски и руски системи от Запада за Украйна и че ще счетата за законна цел конвои, които могат да ги превозят.

Русия стартира инвазия в Украйна на 24 февруари. Руските войски нападнаха от три страни - от Русия от изток, на север от Беларус и на юг от нелегално анексирания полуостров Крим.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР