САЩ са изпомпвали толкова много подпочвени води, че буквално разцепват земята в югозападната част на Америка

...
Съединените щати са изпомпвали толкова много подпочвени води, че разцепват
Коментари Харесай

Съединените щати са изпомпвали толкова много подпочвени води, че разцепват земята.

Гигантът пукнатини възникват, когато земята провисва и се разцепва, тъй като нивата на естествената вода се спускат под нея.

Сладката вода от подпочвените води се използва за всичко - от храна до земеделие.

Съединените щати изпомпват толкова много подпочвените води, които земята започва да се разцепва в югозападните части на страната в продължение на километри.

Тези гигантски пукнатини, известни още като пукнатини, са забелязани в щати, включително Аризона, Юта и Калифорния.

Подземните води са един от основните източници на прясна вода на Земята — осигуряват почти половината от цялата питейна вода и около 40% от глобалното напояване.

Но хората изпомпват подпочвените води по-бързо, отколкото Земята може естествено попълнете го.

Когато твърде много подпочвена вода се изпомпва от естествените водоносни хоризонти под повърхността, това кара земята да провисне и да създаде тези пукнатини, каза Джоузеф Кук, който изследва земните пукнатини в Геоложкия институт на Аризона Вътрешен човек.

Пукнатините "не са нещо естествено", каза Кук. „Това е нещо, което сме причинили да се образува.“

Пукнатините са признаци на напрежение в Земята, каза Кук. Те ограждат големи плоски площи от земята, които са потънали, когато са загубили подкрепата на подпочвените води.

Пукнатини обикновено се появяват в басейните между планините и могат да повредят домове, пътища, канали и язовири, както и да застрашат стойността на имотите, добитък и хора.

Аризона знае за този проблем от дълго време и го наблюдава най-малко от 2002 г.

В момента има 169 мили пукнатини, нанесени на карта от Аризона Геоложко проучване.

Национална криза

Неотдавнашно разследване на New York Times отбеляза, че пукнатините са доказателство за национална криза.

Times изследва водните нива на десетки хиляди сайтове в САЩ. Той съобщи, че водоносните хоризонти, които захранват около 90% от водните системи на САЩ, са толкова силно изтощени, че може да не могат да се възстановят.

Почти половината от наблюдаваните обекти са „намалели значително“ в миналото 40 години. И четири от всеки 10 обекта достигнаха „най-ниски нива за всички времена“ през последното десетилетие, тъй като изпомпването на подземни води в САЩ изпреварва попълването на вода, според Times.

Водоносните хоризонти може да отнеме векове или дори хиляди години, за да се възстановят, ако се могат изобщо да се възстановят, съобщава Times.

Някои обекти в Аризона вече са извън спасяването, според Кук.

Използването на водата ни е толкова последователно и екстремно, че не остави достатъчно време на дъждовната вода да попълни подземните водоносни хоризонти, каза той.

"По принцип някои от тези басейни в Аризона са толкова далеч отвъд тази точка, че никога няма да се върнат обратно", добави Кук.

Промените в климата влошават ситуацията

Когато промените в климата се добавят към сместа, предпоставките за „криза“ вече са в ход, каза пред Times професорът по право и експерт по водите Warigia Bowman от университета в Тулса.

С покачването на глобалните температури реките намаляват, което принуждава фермерите да разчитат още повече на запасите от подземни води за прясна вода, според Times.

Река Колорадо, която доставя прясна вода за фермерите в целия югозапад включително Аризона, вече е намалял с близо 20% от 2000 г. насам.

И ако глобалните температури в басейна на река Колорадо се покачат с още 2-5 градуса по Фаренхайт до 2050 г., както се предвижда, това може да намали речния поток с 10% до 40%, според The ​​Climate Reality Project.

Как стана толкова лошо?

Един от основните проблеми при справянето с прекомерното изпомпване е липсата на регулиране, което съществува в страната.

Федералното правителство няма почти никакви разпоредби срещу изпомпването на подземни води, а отделните щати имат слаби, променливи правила от регион на регион, според Times.

Аризона не е изключение. През по-голямата част от историята си подпочвените води са били нерегулирани в по-голямата част от щата, работейки на принципа първи дошъл, първи обслужен, според National Audubon Society.

Това означава, че няма ограничение за това колко подземни води могат да се използват , и хората могат просто да източват подпочвените води, докато изтекат, каза Кук.

Също така рядко се срещат изследвания на подпочвените води в национален мащаб. През повечето време изследванията се фокусират върху един източник или регион.

В резултат на това тежестта на прекомерното изпомпване на подземни води в цялата страна не е толкова лесно да се разпознае и може да помогне да се обясни защо регулирането на изпомпването е толкова ограничено.< /p>

Междувременно е позволено да продължат вредните практики, като отглеждането на земеделски култури в сухи райони.

Ако не променим навиците си и не позволим на подземните водоносни хоризонти естествено да се възстановят, тези пукнатини ще продължават да растат, каза Кук.

"Докато продължаваме да използваме повече от това, което естествено презарежда, ще имаме този проблем", добави той.

Прочетете оригиналната статия на Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР