САЩ са експулсирали тайно двама китайски дипломати, опитали през септември

...
САЩ са експулсирали тайно двама китайски дипломати, опитали през септември
Коментари Харесай

САЩ експулсирали китайски дипломати, опитали да проникнат във военен обект

САЩ са експулсирали " скрито " двама китайски дипломати, пробвали през септември да се промъкнат във военна база във Вирджиния, заяви през днешния ден в. " Ню Йорк таймс ", представен от Франс прес.

Поне един от двамата е обвинен от американските управляващи, че е сътрудник на китайското разузнаване, добави вестникът, базирайки се на няколко анонимни американски източници, добавя Българска телеграфна агенция.

Двама чиновници на китайското посолство във Вашингтон, съпроводени от съпругите си, са отишли с кола до базата. На пропускателния пункт им е бил отхвърлен достъп и им е било подредено да се върнат.

Охраната ги е пуснала да влязат на територията въз основата, с цел да създадат противоположен завой, само че вместо да си тръгне, колата е траяла във вътрешността в базата. В последна сметка пътят им е бил заграден с камиони.

Мотивът за този опит за навлизане не е явен, само че по мнение на американски представители китайците са желали да проучат ограниченията за защита на обекта. Дипломатите са споделили, че са влезнали простъпка, тъй като не знаели добре британски и не разбрали какво са им наредили.

Това пояснение обаче не било безапелационно за американската страна и се стигнало до първото експулсиране на китайски дипломати от Съединени американски щати от над 30 години. Тази мярка не е била оповестена публично и Китай не е експулсирал в отговор американски дипломати.

Държавният департамент отхвърли коментар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР