САЩ разчистват пътя за освобождаване на 6 милиарда долара замразени ирански средства като част от сделката за размяна на затворници

...
Вашингтон — Администрацията на Байдън разчисти пътя за евентуално освобождаване на
Коментари Харесай

Вашингтон — Администрацията на Байдън разчисти пътя за евентуално освобождаване на петима американски граждани, задържани в Иран, като издаде пълно освобождаване за международни банки да прехвърлят 6 милиарда долара замразени ирански пари от Южна Корея в Катар, без да се страхуват от санкции на САЩ. Освен това, като част от сделката, администрацията се съгласи да освободи петима ирански граждани, задържани в Съединените щати.

Държавният секретар Антъни Блинкен подписа освобождаването от санкции миналата седмица, каза американски служител пред CBS News, месец след като официални лица от САЩ и Иран заявиха, че е налице принципно споразумение.

Конгресът не беше информиран за решението за освобождаване до понеделник, според уведомление от Конгреса, получено от Асошиейтед прес. Американският служител потвърди, че администрацията е информирала Конгреса за този ход, като каза, че освобождаването е една от последните стъпки преди сделката да може да бъде завършена. под домашен арест миналия месец. Петият задържан вече е бил под домашен арест.

Поради многобройните санкции на САЩ срещу чуждестранни банки, които участват в транзакции, насочени към облагодетелстване на Иран, няколко европейски държави се отказаха да участват в трансфера. Отказът на Блинкен има за цел да облекчи опасенията им относно всякакъв риск от санкции на САЩ.

Американските затворници включват Сиамак Намази, който беше задържан през 2015 г. и по-късно беше осъден на 10 години затвор по международно критикувани обвинения в шпионаж; Емад Шарги, рисков капиталист, осъден на 10 години; и Морад Тахбаз, британско-американски природозащитник от ирански произход, който беше арестуван през 2018 г. и също получи 10-годишна присъда. Четвъртият и петият затворник не бяха идентифицирани.

Членовете на семейството на Шарги казаха пред „Face the Nation“ миналия месец, че са затаили дъх, докато се разиграват изключително чувствителните преговори за връщането на американците у дома.

„Семейството ми и аз сме просто на игли“, каза сестра му Неда Шарги. „Невероятно сме нервни за това, което ще се случи след това.“

Блинкен очерта параметрите на сделката в уведомлението до Конгреса, като написа: „За да улеснят освобождаването им, Съединените щати се ангажираха да освободят петима ирански граждани в момента се съхраняват в Съединените щати и да се разреши прехвърлянето на приблизително 6 милиарда долара в ограничени ирански средства, съхранявани в [Южна Корея], към ограничени сметки в Катар, където средствата ще бъдат достъпни само за хуманитарна търговия."

Освобождаването от санкции се прилага за банки и други финансови институции в Южна Корея, Германия, Ирландия, Катар и Швейцария.

„Определям, че е в интерес на националната сигурност на Съединените щати да се откаже от налагането на санкции ... по отношение на чуждестранни финансови институции под основната юрисдикция на Германия, Ирландия, Катар, Република Корея и Швейцария, които са уведомени директно в писмена форма от правителството на САЩ, до степента, необходима за тези институции да участват в извършени транзакции на или след 9 август 2023 г.“, пише Блинкен.

Освобождаването от санкции се прилага за транзакции, включващи вече наказани субекти като Националната иранска петролна компания и Централната банка на Иран „за прехвърляне на средства от сметки в Република Корея към сметки в Швейцария и Германия и от сметки в Швейцария и Германия към сметки в Катар и да използва преведените средства за по-нататъшни хуманитарни транзакции в съответствие с писмените указания от правителството на САЩ“, написа той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР