САЩ призоваха правителството на Ирак и властите на автономния район

...
САЩ призоваха правителството на Ирак и властите на автономния район
Коментари Харесай

САЩ призоваха Ирак и Кюрдистан да се разберат с диалог

САЩ приканиха държавното управление на Ирак и управляващите на самостоятелния регион Иракски Кюрдистан да решат спора между тях посредством разговор, заяви БНР. В Багдад, където дойде изненадващо, американският държавен секретар Рекс Тилърсън уточни: "Мисля, че всички разлики могат да бъдат преодолени и правата на всички да бъдат зачитани, тъй че Ирак да се радва на несъмнено и сполучливо бъдеще ".

Преди ден той беше в столицата на Саудитска Арабия Рияд, където беше основан на саудитско-иракски координационен комитет. Вашингтон счита, че Саудитска Арабия би трябвало да даде финансова и политическа поддръжка на Ирак. Багдад обаче отхвърля апела на Съединени американски щати да изгони подкрепяните от Иран шиитски милиции, които помагаха на иракските управляващи в битката с групировката "Ислямска страна ".

"Никой няма право да се меси в иракските каузи ", съобщи доближен на премиера Хайдер ал Абади и акцентира, че бойците от въпросните милиции са иракски жители.

Става дума за полувоенната организация "Хашед ", която беше основана преди три години, откакто групировката "Ислямска страна " завзе огромна част от Северен Ирак, а по-късно взе присъединяване в прогонването на джихадистите.

Според източник, непосредствен на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, сред Багдад и Вашингтон няма разлики, а общата им позиция е, че би трябвало да има единни иракски въоръжени сили, подчинени на иракското държавно управление.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР