САЩ прекратиха официално сътрудничеството си по договора Открито небе днес

...
САЩ прекратиха официално сътрудничеството си по договора Открито небе днес
Коментари Харесай

САЩ официално прекратиха участието си в договора Открито небе

САЩ прекратиха публично съдействието си по контракта " Открито небе " през днешния ден - половин година, откакто оповестиха, че ще излязат от него.

Споразумението има за цел да построи доверие сред подписалите го страни посредством разрешение да си следят взаимно въоръжените сили, съобщи ДПА.

Договорът за надзор на оръжията, подписан през 1992 година, дава право на 34-те страни участнички, в това число Съединени американски щати и Русия, да правят невъоръжени наблюдателни полети над територията на другите страни.

Русия сподели по-голям интерес към това да следи от въздуха европейските страни, в сравнение с Съединени американски щати, което значи, че отдръпването на Вашингтон от контракта не го лишава автоматизирано от стойност, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано този месец съветският министър на външните работи Сергей Лавров изиска писмени гаранции от останалите страни от НАТО, че всевъзможни данни, които съберат от в този момент нататък, няма да бъдат споделяни със Съединените щати. Той добави, че американските бази в Европа няма да бъдат изключени от съветските наблюдателни полети.

Според представители на американските управляващи Русия е нарушила контракта " Открито небе " с блокирането на наблюдателните полети в някои региони, в това число съветския анклав Калининград и границата с Грузия, а също и с отхвърли си да даде позволение за полети над съветски военни учения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР