САЩ преговарят с Полша за прехвърлянето на съветски изтребители на

...
САЩ преговарят с Полша за прехвърлянето на съветски изтребители на
Коментари Харесай

Обмислят МиГ-ове на Полша да прехвърлят в Украйна в замяна на F-16 от САЩ

САЩ договарят с Полша за прехвърлянето на руски изтребители на Украйна в подмяна на F-16, оповестяват американските медии.

Служител в Белия дом, поискал анонимност, удостовери, че по този въпрос се организират съвещания с Полша и други страни от НАТО. Резултатът от тях значително зависи от това какви самолети ще могат да предложат Съединени американски щати на Полша в подмяна, написа BBC. За това прикани някогашният дипломат на Съединени американски щати в Москва Майкъл Макфол в своя туитър: " Дайте всички изтребители МиГ на Украйна - общо 70, от които 27 на Полша - незабавно! "

Още преди дни украинският президент Володимир Зеленский изиска бойни самолети съветско произвеждане от източноевропейски страни, защото украинските водачи са подготвени да ръководят такива самолети. Вчера, по време на видеоконферентен диалог с американски сенатори, той още веднъж е отправил " обезверена молба ".

През последните дни Зеленски неведнъж помоли Запада да вкара зона, неразрешена за полети над Украйна, само че Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО отхвърлиха тези апели, опасявайки се от директна борба с Москва. Вместо това Съединени американски щати дадоха обещание военна помощ на Украйна. Руският президент Владимир Путин през вчерашния ден предизвести, че опитът да наложи неразрешена за полети зона над Украйна ще го схване като директна опасност на съветските военни и ще смята всяка страна, която направи това, като участничка в спора.

Не е ясно по какъв начин Вашингтон може да помогне за прехвърлянето на съветски самолети в Украйна. Съединени американски щати обаче биха могли да се включат в заплащането или обезпечаването на заместители на съдружниците, които дадат самолети на Украйна. Вече са появиха информации, че Полша може да даде на Украйна изтребители МиГ-29 и щурмови самолети Су-25 в подмяна на изтребители F-16 от Съединени американски щати, заяви The Wall Street Journal, базирайки се на източници в американската администрация, написа news.bg.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР