САЩ показа истинска съюзническа подкрепа на България и на българското

...
САЩ показа истинска съюзническа подкрепа на България и на българското
Коментари Харесай

Кирил Петков: САЩ предоставят рота Страйкър на българската армия

" Съединени американски щати сподели същинска съюзническа поддръжка на България и на българското държавно управление. За страдание, към този момент няма нито една страна, която може да живее с илюзията за сигурност. Нашата сигурност е с груповата защитата с нашите съдружници от НАТО, ние сме НАТО. Благодаря, че Съединени американски щати и Лойд Остин, че дадоха отговор на нашите претенции за укрепване на бойната група. Съединени американски щати ще дават една рота " Страйкър " на българската войска. Тя ще е под командването на висшия главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният пълководец да е българин ", съобщи министър председателят Кирил Петков на конференция след срещата му с министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.

" Не сме говорили за военна поддръжка за Украйна по никакъв метод ", безапелационен беше той.

" Съединени американски щати приема доста съществено своите задължения към НАТО. Войната на Путин е трагична и съветската инвазия докара до доста почтени жертви. Агресията на Русия е експанзия против Украйна, само че и против целия свят ", сподели в отговор министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.

Той удостовери, че многонационалната бойна група ще бъде с български пълководец.

" Съединени американски щати ще продължава да поддържа мощно България и останалите ни съдружници ", увери Лойд Остин и благодари на българското държавно управление за напъните за подсилване на груповата защита.

" Разговорите ни бяха фокусирани върху това по какъв начин да засилим защитата на източния фланг и да увеличим оперативната съгласуемост. Благодарни сме, че България ще одобри тази многонационална бойна група, както и, че сте приели над 80 хиляди бежанци от Украйна у вас ", сподели още шефът на Пентагона.

" Важно е да имаме оперативна съгласуемост, с цел да работим дружно ", повтори той.

" В момента офанзивата е спряна, не следим пренасяне на огромни групи войски.

" Притеснени сме за Молдова, те не са в НАТО, има съветско наличие на тяхна територия и 5% от тяхното население са към този момент бежанци от Украйна. Има терзания и всички би трябвало да подадем ръка на тази дребна страна. Нейната сигурност за нас е от особена значимост, тъй като там живеят доста етнически българи ", разяснява Петков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР