САЩ подкрепят преки преговори между Пакистан и Индия след изявлението на Шариф

...
Исламабад, Пакистан – Ден след като лидерът на Пакистан предложи
Коментари Харесай

Исламабад, Пакистан – Ден след като лидерът на Пакистан предложи „условни“ преговори с големия враг Индия, Съединените щати заяви, че подкрепя директните преговори между въоръжените с ядрено оръжие южноазиатски съседи.

Пакистанският премиер Шехбаз Шариф заяви във вторник, че е готов да възобнови двустранния диалог с Индия.

Пакистан понижи дипломатическите връзки с Индия през 2019 г., когато Ню Делхи отмени специалния статут на управлявания от Индия Кашмир. Статутът даде полуавтономия на оспорвания хималайски регион, към който претендира и Пакистан.

От независимостта си от британското управление през 1947 г. двете страни са водили две от трите си войни за Кашмир.

„Готови сме да говорим с всеки, дори и с нашия съсед, при условие че съседът е сериозен да говори за сериозни въпроси на масата, защото войната вече не е опция“, каза Шариф в Исламабад.

Когато беше помолен да отговори на изявлението на Шариф, говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър в сряда каза, че САЩ винаги са поддържали позицията, че двете страни трябва да участват в диалог.

„Както отдавна казахме, ние подкрепяме прекия диалог между Индия и Пакистан по въпросите, които предизвикват безпокойство. Това отдавна е нашата позиция“, каза Милър.

Индия обвинява Пакистан в подкрепа на десетилетен въоръжен бунт в управлявания от Индия Кашмир срещу индийското управление. Пакистан отрича обвинението, заявявайки, че предоставя само дипломатическа подкрепа за борбата на региона за самоопределение.

Напрегнатите отношения между двете съседки се влошиха след 5 август 2019 г., когато индуисткото националистическо правителство на Индия, водено от министър-председателя Нарендра Моди, едностранно отмени частичната автономия на управлявания от Индия Кашмир и го постави под прекия контрол на Ню Делхи.< /p>

Във вторник Шариф каза, че двете нации трябва да гледат напред, добавяйки, че трите войни в миналото и продължаващата враждебност са причинили още повече бедност и са повлияли на благосъстоянието на техните хора.

„Трябва да приемем или да имаме икономическа конкуренция, защото не дай Боже, ако има ядрена точка на възпламеняване. Кой ще доживее да разкаже какво се е случило? Така че това изобщо не е опция“, каза той и добави, че Индия трябва да разбере рисковете.

Това беше вторият път тази година, в който Шариф направи инициативи към Индия след подобно изявление през януари по време на посещението си в Обединените арабски емирства.

В интервю за новинарски бюлетин в ОАЕ Шариф поиска от ОАЕ да организира и посредничи в преговорите между Индия и Пакистан.

Айзаз Чаудри, бивш външен министър на Пакистан, каза пред Ал Джазира, че двете нации трябва да бъдат на една и съща страница по отношение на провеждането на преговори по спорни въпроси.

„Изявлението на премиера Шариф показа позицията на Пакистан и Държавният департамент на [САЩ] също го одобри, но проблемът е, че ако Индия продължава да не желае да води диалог, какво може да направи Пакистан? За танго са нужни двама и ако едната страна не отговори, диалогът не може да започне“, каза той.

Бившият дипломат каза, че е скептичен за какъвто и да е пробив в близко бъдеще.

„Не мисля, че е възможно посредничество от трета страна. … Наскоро видяхме Китай да играе роля между Саудитска Арабия и Иран, но това беше възможно само защото двете страни бяха готови да разговарят, сценарий, който нямаме с Индия в момента“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР