САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16,

...
САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16,
Коментари Харесай

САЩ отлагат доставките на F-16 за България, опасяват се от изтичане на информация за самолетите към Русия

САЩ отсрочват с две години доставката на 8-те самолета F-16, за които към този момент е платено от България, защото се притесняват от приключване на секретни данни за самолетите към Русия. Това написа Евроактив, като се базира на мнението на двама някогашни български министри на защитата.

" Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на неналичието на доверие в българските управляващи, които не са потвърдили, че могат надеждно да пазят тайните на НАТО. Мисля, че даже договорът за F-16 е замразен затова, защото сигурността на технологията не може да бъде обезпечена на 100 % ", цитира изданието думите на някогашния министър Велизар Шаламанов. " Изпитваме усложнения с процедурите за отбрана на класифицираната информация. Работил съм в НАТО в продължение на 10 години и знам по какъв начин издават документи за достъп до класифицирана информация след изследване, което продължава шест до осем месеца. А тук нашите хора издадоха позволение на Пеевски за по-малко от пет работни дни ", съобщи някогашният длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов.

Делян Пеевски е милиардер, медиен магнат, който откакто стана народен представител, бързо получи документ през 2013 година, с цел да може да оглави Държавната организация за национална сигурност.

Бившият му сътрудник Тодор Тагаев е изцяло склонен с него. " България би трябвало да построи система за отбрана на класифицираната информация. Продължаваме да позволяваме съветски представители на МиГ в авиобаза Граф Игнатиево. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че личният състав въз основата няма да пие водка с руснаци ", сподели някогашният началник за Евроактив.

През последните две години българската прокуратура организира няколко следствия против съветски шпиони в страната, които доведоха до експулсирането на десетки съветски дипломати от посолството в София. Досега няма наказани българи за съветски шпионаж.

Преди година, в последните дни на държавното управление на Бойко Борисов, прокуратурата разгласи, че е заловила шпионска група в министерството на защитата. Беше оповестено, че групата е шпионирала в интерес на Русия и се е опитвала да популяризира информация за новия F-16.

Бившите министри се изрекоха в интерес на придобиването на изтребители F-16 втора употреба, които към момента разполагат със обилни запаси и са доста по-евтини.

През 2019 година София подписа контракт със Съединени американски щати за доставката на 8 осъвременени F-16 Block 70, като заплати предплатено 1,26 милиарда $ за това, с което разноските за защита на България за 2019 година надвишиха границата от 2% от Брутният вътрешен продукт, както упорстваха Съединени американски щати и НАТО. Решението получи мощно утвърждение в Брюксел и Вашингтон. Съединени американски щати дадоха обещание да стартират да доставят самолетите през 2023 година, само че по-рано тази година уведомиха България, че началото на контракта ще бъде отсрочено за 2025 година " заради спирания във веригата за доставки вследствие на пандемията от ковид ".

F-16 се създава серийно от 1976 година, като през това време е претърпял голям брой модификации. Версията F-16 Block 70 се счита за една от най-съвременните. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР