САЩ остават дългосрочно фокусирани върху Индо-тихоокеанския регион въпреки опасенията за

...
САЩ остават дългосрочно фокусирани върху Индо-тихоокеанския регион въпреки опасенията за
Коментари Харесай

Блинкън: Този век ще бъде оформен от това, което се случва в Индо-тихоокеанския регион

САЩ остават дълготрайно фокусирани върху Индо-тихоокеанския район макар опасенията за съветска експанзия против Украйна, сподели през днешния ден американският държавен секретар Антъни Блинкън, представен от Асошиейтед прес.

Американският първи посланик е в австралийския град Мелбърн за утрешната среща с сътрудниците си от Австралия, Индия и Япония.

Страните вземат участие в Четиристранния разговор за сигурност - блок на демокрациите от Индо-тихоокеанския район, прочут също като "Куад " и основан за въздържане на районното въздействие на Китай.

"Няколко други неща се случват по света сега, някои от вас може да са го забелязали. Пред нас е предизвикването с Украйна и съветската експанзия. Работим непрекъснато по това ", сподели Блинкън в първото си обществено изказване след идването си в Австралия.

"Ние обаче знаем, а президентът знае по-добре от всички, че това столетие ще бъде завършено от това, което се случва тук в Индо-Тихоокеанския район ", добави той.

Визитата на Блинкън има за цел да затвърди ползите на Съединени американски щати в Азия и устрема им да се опълчват на възходящата агресивност на Китай в района. Държавният секретар ще посети също Фиджи и ще разиска възходящите опасения от Северна Корея със своите сътрудници от Япония и Южна Корея в Хавай.

Австралийската външна министърка Марис Пейн, която ще ръководи срещата на "Куад ", сподели, че в дневния ред на диалозите ще бъдат включени въпросите за разпределението на имунизациите против COVID-19, кибер- и основните технологии, противодействието на злонамерената и рискова дезинформация, тероризма, морската сигурност и климатичните промени, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР