САЩ оглавява класацията за най-неефективната страна що се отнася до

...
САЩ оглавява класацията за най-неефективната страна що се отнася до
Коментари Харесай

Човечеството произвежда 2,1 млрд. тона боклук на година

САЩ оглавява класацията за най-неефективната страна що се отнася до съотношението произвеждане – преработване, показва отчет на „ Вериск Мейпълкрофт”. Компанията се концентрира върху изследването и анализирането на световни проблеми.

Последните данни, оповестени през вчерашния ден, демонстрират, че Америка е преди всичко в света по производство на битов боклук и преди всичко по несправяне с него. Проучването заключава, че всяка година повече от 2,1 милиарда тона корав битов боклук се генерира на планетата. Това е задоволително да запълни 822 хиляди басейна с олимпийски размери. От тези количества едвам 16% се рециклират изцяло.
Снимка: iStock
Индексът за генериране на боклук, който включва битови боклуци, пластмаса, храна и рискови боклуци, демонстрира, че един американец създава 773 кг. отпадък на година, което е 12% от тези 2,1 милиарда тона, а Съединени американски щати съставлява единствено 4% от международното население.
Снимка: iStock
27% идват от Китай и Индия, които пък образуват 36% от популацията на Земята. Т.е американците създават три пъти повече отпадък в сравнение с китайците и седем пъти повече от Етиопия. Тъй като Америка има най-голямата стопанска система в света, не е изненадващо, че произвейжда най-вече боклуци. Притеснителното е, че липсва самодейност този боклук да бъде модифициран.
Пластмаса в стомаха: Изследваха китове и делфини, изхвърлени на крайбрежията на Гърция В най-тежкия случай - 5,3-метров кашалот, открит на остров Миконос, е погълнал 135 пластмасови предмета с общо тегло 3,2 кг
Интересно е, че развитите европейски стопански системи, както и Канада са също измежду първенците в отрицателната ранглиста. В това число влизат Холандия, Австрия, Швейцария, Германия, Франция и даже Австралия. Англия е на 14-то място и генерира 482 кг. боклук на домакинство всяка година, а рециклира единствено 44%.

Америка обича да създава, само че не и да рециклира. Едва 35% от основаните отпадъци отиват в депа за преправка. Обратни са данните за Германия. Страната рециклира 68% и заема първото място по този индикатор в международен мащаб.
Снимка: iStock
Проучването добавя, че Китай, Тайланд, Виетнам и Малайзия изцяло са забранили импорт на солидни боклуци, включително и тонове пластмаса. През май тази година, съвсем целият свят, без Съединени американски щати, се съгласи да ограничи доставки на труднопреработваема пластмаса.

Подобни политики ще се отразят съществено на страни като Америка, точно поради неспособността да се оправят с преработването.
Снимка: iStock
На първите 10 места в класацията население – генериран боклук попадат – Китай, Индия, Съединени американски щати, Индонезия, Бразилия, Русия, Мексико, Япония, Германия и Турция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР