САЩ одобриха продажбата на 18 тежки торпеда за Тайван на

...
САЩ одобриха продажбата на 18 тежки торпеда за Тайван на
Коментари Харесай

САЩ въоръжава Тайван с торпеда за 180 млн. долара, Китай възропта

САЩ утвърдиха продажбата на 18 тежки торпеда за Тайван на стойност 180 млн. $, оповестиха от Държавния департамент. Сделката е за торпеда МК-48, които могат да бъдат изстрелвани от подводница. Тя идва малко откакто новият президент на страната Цай Ингвен постави клетва. Продажбата ще внесе в допълнение напрежение с Китай, предава Агенция Франс Прес.
„ Предложената продажба служи на американските национални, стопански и на ползите в областта на сигурността с поддръжката за модернизирането на въоръжените сили на получателя “, разгласи Държавният департамент. Според Вашингтон договорката ще способства до опазване на политическата непоклатимост, боен баланс и стопански прогрес в района. Тя е директно обвързвана със стратегическия приоритет на Съединени американски щати да се опълчват на въздействието на Китай.
Китай реагира бързо и разкритикува договорката. Говорителят на външното министерство в Пекин прикани Съединените щати да пресечен всички военни връзки с Тайван, с цел да предотвратят по-нататъшни вреди върху китайско-американските връзки, които остават изострени поради разногласието за пандемията на ковид.
Пекин гледа на Тайван като на отделила се провинция, която би трябвало да се сплоти с Поднебесната империя - в случай че е належащо и с военна мощ. Тайван се е отделил от Китай през 1949 година, показва БГНЕС.
Президентът Цай постави клетва за втори мандат с апел Пекин да стартира разговор и спокойно взаимно битие. Китай отхвърли предлагането за диалози.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР