САЩ одобри 61 милиарда помощ за Украйна и 26 милиарда

...
САЩ одобри 61 милиарда помощ за Украйна и 26 милиарда
Коментари Харесай

САЩ одобри 61 милиарда помощ за Украйна и 26 милиарда за Израел. Как реагира България и светът

САЩ утвърди 61 милиарда помощ за Украйна и 26 милиарда за Израел. Как реагира България и светът

След месеци забавяния и разногласия сред републиканци и демократи, американската Камара на представителите утвърди дълго чаканата финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда $, предават международните организации.

Средствата са от сериозна значимост за отбраната на страната във войната с Русия, като огромна част от парите ще бъдат употребявани за въоръжаване на украинската войска.

Законопроектът беше гласуван единомислещо от демократите, до момента в който по-малко от половината републиканци – 101 гласоподаваха за разпределяне на средствата.

В трагичен миг към края на гласуването демократите започнаха да развяват украински флагове

и да скандират радостно, което беше несъмнено като нарушаване на протокола на Камарата от председателстващият гласуването конгресмен Марк Молинаро.

Освен средствата за Украйна конгресмените гласоподаваха и 26 милиарда $ в поддръжка на Израел, както и средства за съдружниците на Съединени американски щати в Индо-тихоокеанския  район, измежду които и Тайван.

Следващата стъпка е законопроектите да бъдат изпратени в Сената.

А с цел да влязат в действие, те би трябвало да бъдат утвърдени и от президента Джо Байдън.

Самият Байдън похвали гласувалите в поддръжка конгресмени от двете съществени партии.

Той сподели, че те са се обединили, „ с цел да отговорят на апела на историята, приемайки незабавно нужното законодателство за което се е борил месеци наред “.

Приемането на пакета, добави Байдън, „ идва в миг на сериозна неотложност “ за Израел и Украйна, отбелязвайки, че също така средствата ще укрепят сигурността и стабилността в Индо-Тихоокеанският район.

Освен законопроектите за финансова помощ на съдружниците на Вашингтон Камарата гласоподава законопроект, който планува

компанията майка на TikTok ByteDance да го продаде в границите на 9 месеца,

като в противоположен случай активността на приложението ще бъде неразрешена на територията на Съединени американски щати.

„ Благодарен съм на Камарата (на представителите), на двете партии

и персонално на ръководителя Майк Джонсън за решението, което резервира верния ход на историята “, написа Зеленски в обществената платформа „ Х “.

Той добавя, че демокрацията и свободата постоянно ще имат значение в света и в никакъв случай няма да се провалят, до момента в който Америка оказва помощ за отбраната им.

Зеленски показва вяра,че гласуваните от Камарата на представителите законопроекти ще бъдат подкрепени и в Сената.

„ Благодаря ти, Америка! “, написа украинският президент.

и прикани Сената да работи бързо, с цел да може законодателството да бъде дефинитивно подписано от президента Джо Байдън.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и немският външният министър Аналена Бербок също приветстваха гласуването във Вашингтон.

„ Приветствам вота в Камарата на представителите, с който бе утвърдена извънредно нужната и основна помощ от 60 милиарда $ за Украйна “, написа в „ Туитър “ и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„ Това изпраща явен сигнал до Кремъл – тези, които имат вяра в свободата и хартата на Организация на обединените нации, ще продължат да поддържат Украйна и нейният народ “, споделя още Мишел.

„ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати за мощната поддръжка за Украйна “, оповестиха на страницата си във „ Facebook “ от Министерския съвет.

Пакетът от американската военна помощ е значима стъпка в решителен миг,

която ще донесе повече сигурност в Черноморския район, Европа

и цялото евроатлантическо пространство, показват още в обявата от служебното държавно управление.

От своя страна, израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че одобряването от Камарата на представителите на Съединени американски щати за милиарди долари нова военна помощ демонстрира мощна поддръжка за Израел и „ пази западната цивилизация “.

Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков военната помощ „ в допълнение ще съсипе Украйна “. Още украинци ще загинат по виновност на режима в Киев, добавя Песков, представен от ТАСС.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР