САЩ обявиха ответни действия, след като по-рано тази година Русия

...
САЩ обявиха ответни действия, след като по-рано тази година Русия
Коментари Харесай

САЩ отвръщат на удара - обявиха ответни мерки след оттеглянето на Русия от договора Нов СТАРТ

САЩ оповестиха ответни дейности, откакто по-рано тази година Русия излезе от последния останал пакт за въоръжаване сред нуклеарните сили.

Действията включват взетото във вторник решение да не се дава на Русия обновената на всеки две години информация, която включва изчерпателни бази данни за оборудванията и нуклеарните сили, подчинени на Договора за нов СТАРТ, се споделя в изказване на Държавния департамент. Решението беше взето, откакто Русия удостовери, че " няма да извърши задължението си да даде шестмесечната си актуализация на данните на 30 март 2023 година ".

Предполага се, че базите данни ще се обменят два пъти годишно - един път през март и повторно през септември.

От четвъртък Съединени американски щати също по този начин стартират да отхвърлят да изпращат свързани с нуклеарните оръжия уведомления - категорично изисквани според контракта, в това число актуализации на статута на изделията, обхванати от пакта, като ракети и пускови установки.

Вашингтон ще продължи да дава на Москва уведомления за изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети (МБР) и балистични ракети с подводно базиране (БРПЛ) - условие според Споразумението за известяван за изстрелване на балистични ракети от 1988 година, и ще уведомява Русия за учения, обхванати от обособен контракт, подписан през идната година, съобщи Държавният департамент.

Освен това Съединени американски щати няма към този момент да улесняват съветските инспекции на американските нуклеарни действия, обхванати от Новия СТАРТ, и лишават визите на руснаците, натоварени с осъществяването на инспекциите. Вече няма да се прави и продан на телеметрични данни от изстрелвания на МБР и БРПЛ.

Президентът Владимир Путин в края на февруари публично прекрати присъединяване на Москва в съглашението в отговор на продължаващата поддръжка на Вашингтон за Украйна.

Споразумението Нов СТАРТ, подписано през 2010 година, лимитира броя на разположените от Русия и Съединени американски щати стратегически нуклеарни бойни глави до най-много 1550. Споразумението също по този начин ограничи броя на пусковите установки и тежките бомбардировачи с нуклеарен капацитет до 800 и сътвори режим на взаимни инспекции и известяван.

Двете страни удължиха периода на деяние на съглашението до 2026 година малко след встъпването в служба на президента на Съединени американски щати Джо Байдън през януари 2021 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР